Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б.

22. 11. 2022. 11:15 >> 11:16
1

GENERALNA SKUPŠTINA NATO-A

Pozivaju članice da proglase Rusiju terorističkom zemljom

Generalna skupština NATO-a usvojila je rezoluciju u kojoj su se osvrnuli na samit saveza koji je održan u Madridu, ali i na aktuelnu agresiju Rusije na Ukrajinu. Dio koji je naročito interesantan, odnosi se na proglašavanje Rusije terorističkom državom.

"Pozivamo države članice da jasno izjave da je ruska država pod sadašnjim režimom teroristička", ističu iz Generalne skupštine NATO-a.

Kako je naglašeno, rezolucija je usvojena 21. novembra, a u njoj je naglašeno kako NATO mora ostati posvećen pristupu u kojem će zadržati fokus na suprotstavljanju rastućoj prijetnji terorizma i rješavanju drugih izazova.

"Pozdravljamo poziv Finskoj i Švedskoj da se pridruže Alijansi i ponavljamo nepokolebljivu podršku politici otvorenih vrata NATO-a i euroatlantskih integracija Ukrajine, Gruzije i Bosne i Hercegovine", ističe se u rezoluciji.

Ipak, najzanimljiviji dio rezolucije odnosi se na odnose sa Rusijom.

"Naglašavamo vladama članica i parlamentima NATO-a da je, s obzirom na flagrantna i ponovljena ruska kršenja Osnivačkog akta NATO-a i Rusije, dokument sada ništavan. Takođe pozivamo države članice da povećaju vojnu, obavještajnu, finansijsku i humanitarnu podršku Ukrajini. Pozivamo i države da preduzmu kolektivnu akciju ka uspostavljanju međunarodnog suda za zločine agresije koji je počinila Rusija u ratu protiv Ukrajine", poručili su.

Dio koji je naročito interesantan, odnosi se na proglašavanje Rusije terorističkom državom.

Na kraju, pozvali su članice da očuvaju sposobnost djelovanja i na širem području.

"Pozivamo države da očuvaju sposobnost djelovanja izvan NATO područja, posebno u širem euroatlantskom području, uključujući Mediteran i Balkan, te da uzmu u obzir naučene lekcije iz prošlih misija NATO-a u cilju boljeg definisanja parametara NATO angažmana", zaključili su u rezoluciji.

Inače, Parlamentarna skupština NATO-a osnovana je 1955. godine i služi kao savjetodavno tijelo i međuparlamentarna organizacija za države članice NATO-a te na neki način predstavlja sponu između vojnopolitičke organizacije i parlamenata članica.

Kao i druge rezolucije, ni ova nije obavezujuća za članice, ali služi kao preporuka za dalje djelovanje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније