Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

25. 11. 2022. 12:42   >>  12:39

MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Cijene nafte pale ispod 85 dolara

Cijene nafte pale su u četvrtak ispod 85 dolara, jer su trgovci informaciju o cjenovnom ograničenju za rusku naftu, koje razmatra Grupa sedam najrazvijenijih ekonomija (G7), protumačili kao signal o nesmetanom izvozu, ublažavajući zabrinutost u pogledu ponude.

Na londonskom tržištu cijena barela je poslije podna bila niža 77 centi i iznosila je 84,65 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 36 centi nižoj cijeni od 77,58 dolara, prenosi Hina.

Tržišta je smirila vijest da se G7 sprema da postavi višu granicu cijene ruske nafte od trenutnih na tržištu, što je smirilo zabrinutost u pogledu ponude.

G7 razmatra mogućnost ograničavanja cijene ruske nafte koja se isporučuje morem na 65 do 70 dolara po barelu, rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Viša granica bi mogla podstaći Rusiju da nastavi s prodajom nafte, što bi smanjilo rizik od nedovoljne ponude.

Kremlj je u četvrtak saopštio da Rusija ne planira da isporučuje ​​naftu i gas zemljama koje podržavaju ograničenja cijena, dodajući da će konačnu odluku donijeti nakon analize brojeva.

"Kada se uzme u obzir da Rusija trenutno izvozi naftu po cijeni nižoj od predložene granice, može se reći da ograničenje cijene automatski podrazumijeva nesmetan ruski izvoz", rekao je Tamas Varga iz PVM Oil-a.

Neočekivano snažan rast zaliha benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice i strože mjere kontrole kovid-19 u Kini uticali su na cijene.

Američke zalihe sirove nafte smanjene su 3,7 miliona barela, tri puta više nego što su analitičari u anketi Reutersa prognozirali.

Kina je u srijedu prijavila najveći dnevni broj slučajeva covid-19 od početka pandemije, a lokalne vlasti su pooštrile epidemiološke mjere, što je dodatno podstaklo zabrinutost investitora oko ekonomskog rasta i potražnje za gorivom.

Pažnju tržišta privukla je i informacija da bi SAD uskoro mogle odobriti naftnom gigantu Chevron proširenje poslovanja u Venecueli i prodaju venecuelanske nafte, nakon što Vlada i opozicija u Karakasu ponovo počnu političke pregovore, tvrde četiri upućena izvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније