Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.В. [ Slobodna Evropa ]

02. 12. 2022. 19:08   >>  19:06

PROTIV IZRUČENjA SAD

Asanž podnio žalbu Evropskom sudu za ljudska prava

Osnivač Vikilksa Džulijan Asanž, koji se bori protiv izručenja iz Britanije u Sjedinjene Države gdje ga traže zbog krivičnih prijava, podnio je žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, potvrdio je sud u petak.

Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka optužnice, uključujući optužbu za špijunažu, u vezi s objavljivanjem velike količine povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje je Vašington rekao da su doveli u opasnost živote Amerikanaca.

Velika Britanija je dala zeleno svjetlo za njegovo izručenje, no on je pokrenuo žalbu pred Visokom sudu u Londonu, a prvo ročište očekuje se početkom sljedeće godine.

Njegov pravni tim takođe je pokrenuo slučaj protiv Britanije pred sudom u Strasburu koji bi potencijalno mogao naložiti blokadu izručenja.

"Potvrđujemo da je zahtjev zaprimljen", piše u saopštenju suda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније