Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

О.З.  [ Beta ]

06. 12. 2022. 16:57 >> 16:53

ČAVOŠOGLU IZNIO OČEKIVANjA

Turska: Podržaćemo ulazak Finske u NATO kada nam ukine embargo na oružje

Finska mora javno da saopšti da ukida zabranu prodaje oružja Turskoj da bi Ankara dala saglasnost na članstvo te zemlje u NATO-u, izjavio je danas šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je izneo očekivanja Turske od Helsinkija uoči dolaska u Ankaru finskog ministra odbrane Antija Kajkonena, koji će u četvrtak sa turskim kolegom Hulusijem Akarom razgovarati o težnji Finske da uđe u NATO.

"Posjeta finskog ministra odbrane Turskoj je važna jer još nismo čuli objavu Finske da je ukinula embargo na oružje protiv nas. Očekujemo takvu izjavu odatle", rekao je Čavušoglu novinarima.

Zabrinute da bi mogle da postanu mete Moskve, Švedska i Finska su napustile dugogodišnju politiku vojne neutralnosti i podnijele zahtev za članstvo u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Turska, članica NATO-a, otežava nastojanje Švedske i Finske da se pridruže alijansi, optužujući ih da ignorišu prijetnje Turskoj od kurdskih oružanih formacija i drugih grupa koje Ankara smatra terorističkim. Ankara vrši pritisak na Finsku i Švedsku da se obračunaju sa pripadnicima takvih grupa, uz zahtjev za ukidanje embarga na oružje Turskoj.

Švedska je u septembru objavila da ukida zabranu prodaje oružja Turskoj koju je uvela 2019. godine, posle turske vojne operacije protiv kurdskih formacija u Siriji.

Turska i Mađarska su jedine dvije države u NATO-u koje nisu ratifikovale protokol o pristupanju Finske i Švedske alijansi, dok je ostalih 28 članica to učinilo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније