Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Klix.ba ]

09. 12. 2022. 08:05 >> 08:01

POD TEŠKIM OPTUŽBAMA

Svrgnuti predsjednik Perua traži egzil u Meksiku

Meksiko je započeo konsultacije s peruanskim vlastima u vezi sa zahtjevom bivšeg predsjednika Pedra Kastilja da zatraži azil u toj zemlji, objavio je meksički ministar vanjskih poslova.

Ambasador Meksika u Peruu susreo se s Kastiljom gdje se nalazi u pritvoru, rekao je ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard. Kastiljo je uhapšen nakon što je u srijedu pokušao raspustiti Kongres u posljednjem neuspjelom pokušaju da izbjegne glasanje o opozivu.

Ebrard je podijelio kopiju Kastiljovog zahtjeva za azil koji je napisao njegov advokat, u kojem advokat navodi da je Kastiljo bio "u velikoj opasnosti" u Peruu i da je pretrpio "neosnovani progon".

Advokat je takođe napisao da nije mogao vidjeti Kastilja, za koje je Ebrard rekao da ga je meksička ambasada primila u 2 sata ujutro po lokalnom vremenu.

Peruanske vlasti "postupile su s političkom motivacijom u odnosu na Kastilja", napisao je advokat Viktor Gilbert Perez, "do te mjere da namjeravaju da ga gone zbog pukih najava volje ili namjere koje ne predstavljaju nikakvo krivično djelo".

Kastiljo, bivši učitelj i sindikalni aktivista, uhapšen je u srijedu pod optužbom za pobunu i zavjeru. Istovremeno se suočava sa odvojenim optužbama za korupciju, što on negira.

Na preliminarnom ročištu u četvrtak nastojala se ocijeniti zakonitost Kastiljovog hapšenja, kao i dotaknuti istragu Odjeljenja državnog tužioca o optužbama da je organizovao pobunu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније