Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

13. 12. 2022. 22:59 >> 23:00

PRVA CENTRISTIČKA KOALICIJA OD 1978.

Danska: Postignut dogovor o formiranju vlade

Vršilac dužnosti premijera Danske Mete Fredriksen rekla je danas da je postignut dogovor o formiranju vlade predvođene centrom poslije 42 dana pregovora koji su uslijedili poslije opštih izbora 1. novembra.

Fredriksen je rekla da će vladajuća koalicija obuhvatiti njenu Sodijaldemokratsku stranku, Liberalnu partiju, i novoformiranu Umjerenu partiju bivšeg danskog premijera Larsa Leka Rasmusena. Koalicija će biti predstavjena kasnije ove nedjelje.

Detalji o raspodjeli ministarskih mjesta će biti objavljeni u četvrtak, a dogovor partija u vladi će biti objavljen sjutra.

"To što se razne partije udružuju u vladi ne znači da se slažemo oko svega, ali sada biramo da uđemo u zajednicu koja djeluje jedni sa drugim zato što je to najvažnija stvar za našu zemlju", rekla je Fredriksen pošto je zvanično obavijestila dansku kraljicu Margretu o postignutom dogovoru.

Današnja objava uslijedila je poslije dramatične izborne noći i brojanja glasova. Tek na samom kraju odlučujuće mjesto je dobijeno i ljevičarski natsrojena strana Socijaldemokrate i njihovi saveznici zadržali su većinu od 90 mjesta u parlamentu od 179 mjesta sa samo jednim mjestom više.

Partija Fredriksen osvojila 28 odsto glasova, ili 50 mjesta što ju je stavilo u snažan položaj jer je mogla da formira vladu i nije morala da zavisi od Leka Rasmusena i glasova Umjerenih koji su dobili devet odsto ili 16 mjesta.

Danskom je posljednji put vladala centristička koalicija 1978. kada su se Socijaldemokrate udružile sa liberalima, ta vlada je trajala osam mjeseci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније