Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ N1 ]

22. 12. 2022. 14:51 >> 14:47
1

AVGANISTAN

Osude iz svijeta nakon odluke talibana da zabrane ženama da studiraju

Odluka talibanskog režima da ženama zabrani studiranje na univerzitetima u Avganistanu izazvala je oštre kritike generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i niza zapadnih zemalja.

Odluka talibana da zatvore univerzitete za žene izazvala je šok i bijes u Avganistanu.

„Generalni sekretar duboko je uznemiren medijskim izvještajima da su talibani spriječili pristup univerzitetima ženama i djevojkama“, rekao je Guterešov portparol.

On je istakao da uskraćivanje obrazovanja ne samo da krši prava žena i djevojčica, već će imati razoran uticaj na budućnost zemlje.

Talibani su u utorak zabranili ženama pristup svim univerzitetima u Avganistanu, što je stupilo na snagu odmah. To je poslednji u nizu poteza ograničavanja prava žena otkad je ultrakonzervativna islamistička grupa preuzela vlast 2021. godine. Talibani su zabranili i djevojčicama da pohađaju srednje škole.

SAD, Njemačka i Evropska unija su među onim koji su prvi osudili novu zabranu, zajedničkim saopštenjem koje je u srijedu uveče objavilo ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu.

„Talibanska politika osmišljena da izbriše žene iz javnog života imaće posledice na način na koji se naše zemlje angažuju s talibanima“, stoji u izjavi ministara spoljnih poslova Australije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Holandije, Norveške, Španije, Švajcarske, Britanije, SAD i visokog predstavnika EU-a.

„Talibanske represivne mjere protiv avganistanskih djevojčica i žena nemilosrdne su i sistemske“, navodi se i dodaje da politika režima jasno pokazuje „talibansko nepoštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda naroda Avganistana“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније