Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

04. 01. 2023. 14:48 >> 14:45

ČEŠKI MINISTAR

"Zapadni Balkan važan i kao polje rivaliteta EU s Rusijom"

Češki ministar za evropska pitanja Mikulaš Bek istakao je značaj evrointegracije Zapadnog Balkana za Češku, ne samo kao blisku i privredno važnu oblast, već i kao polje geopolitičkih rivaliteta sa Rusijom.

"Uviđamo i da je dosta osjetljivo to što je to oblast rivaliteta geopolitičke prirode. Bliskost Srbije i Rusije nije nikakva tajna. Vidljiv je ruski i kineski uticaj u nekim drugim zemljama tako da za Evropsku uniju to je rivalitet da li će taj region da smjera prije ka Uniji ili u drugom pravcu", kazao je Bek u intervjuu dnevniku Pravo bilansirajući češko predsjedavanje EU u drugoj polovini prošle godine.

Češki zvaničnik naglasio je da integracija Zapadnog Balkana u EU ima bezbjednosnu dimenziju, a za Češku, gdje inače dugoročno ko god je na vlasti kao nacionalni prioritet spoljne politike ima proširenje EU na Zapadni Balkan, taj region je važan kao geografski blizak, ekonomski bitan, a istovremeno za Čehe mjesto gdje rado provode slobodno vrijeme i godišnje odmore.

Bek je istakao da je iza češkog predsjedavanja ostao problem nelegalne migracije, ali da ma koliko se trudila Češka za vrijeme svojih pola godine na čelu Unije nije uspjela da napravi veći napredak u reformi politike azila i suzbijanju migracija.

"Očigledno je da je politika viza tih zemalja često otvorenija prema zemljama iz kojih dolaze migranti. Posljednjih mjeseci zabilježen je pomak recimo u Srbiji. EU daje asertivno do znanja svojim partnerima npr. na Zapadnom Balkanu da ako žele ozbiljno članstvo u EU da bi trebalo da usklade svoju politiku viza sa EU tako da ne budu prestupna stanica za migraciju", rekao je Bek.

Rat u Ukrajini potpuno je poremetio prioritete češkog predsjedavanja, ali po ocjeni briselskih zvaničnika češki pristup strpljivog traganja za kompromisima, koji je Bek u intervjuu nazvao "tiha voda breg roni" bio je izuzetno i neočekivano uspješan.

Češko predsjedavanje moralo je da se bavi sankcijama protiv Rusije, podrškom Ukrajini, energetskom krizom, ne gubeći iz vida ni Zapadni Balkan gdje je Češka planirala da se napravi izrazitiji pomak, kao i u proširenju šengenskog prostora, što joj, međutim nije potpuno uspjelo jer je u šengen ušla samo Hrvatska, a ne i Rumunija i Bugarska iako su po ocjeni Evropske komisije spremne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније