Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

05. 01. 2023. 15:12 >> 15:11

NA ZAHTJEV PALESTINACA

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) zakazao je za danas hitan sastanak na zahtjev Palestinaca koji protestuju zbog posjete izraelskog ministra ultranacionaliste Itamara Ben-Gvira Brdu hrama, svetom mjestu u Jerusalimu i čestom poprištu sukoba.

Palestinski ambasador u UN je zatražio i okončanje izraelskih provokacija i poštovanje istorijskog statusa kvo na mjestu svetom i za muslimane i za Jevreje.

Posjeta novog izraelskog ministra nacionalne bezbjednosti svetilištu koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al- Šarif), izazvala je oštre osude širom muslimanskog svijeta i ukor SAD, te bojazan od izbijanja nereda jer su palestinske ekstremističke organizacije zaprijetile da će odgovoriti.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je u srijedu novinarima, poslije sastanka s arapskim ambasadorima, predstavnicima Organizacije islamske saradnje koju čini 57 zemalja, Pokreta nesvrstanosti sa 120 članova i drugima, da nema samo osude Ben-Gvirove posjete već ni "šireg okruženja ekstremizma" oko najekstremnije vlade u istoriji Izraela.
On je optužio Izrael da je izvršio agresiju ne samo na muslimanska sveta mjesta, uključujući džamiju Al Aksu, već i hrišćanska, uključujući groblja.

Brdo hrama gdje su se nekada nalazili drevni jevrejski hramovi je najsvetije u judaizmu. Danas je tamo džamija Al Aksa , treća po značaju u islamu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim, u kojem se svetilište nalazi, u ratu 1967. godine. Jevrejima je dozvoljeno da ga posjećuju, ali ne i da sa tamo mole.

Ben-Gvir, poznat po zapaljivim izjavama protiv Palestinaca i izraelske arapske manjine, inspirisan rabinom rasistom, je Brdo hrama označio "najvažnijim mjestom za jevrejski narod" i osudio, kako je rekao "rasističku diskriminaciju protiv jevrejskih posjeta" svetilištu.

On je najavio da će se posjete nastaviti, a na prijetnje islamskog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze, je odgovorio da se izraelska vlada neće "predati ubilačkoj organizaciji, podloj terorističkoj organizaciji".

Palestinski ambasador je dan prije sastanka SB UN rekao da se Palestinci "neće zadovoljiti lijepim izjavama" i da žele da se one konkretno primijene, te da se ne ponovi ono što se desilo "u džamiji Al aksa i Al-Haram Al- Šarifu" i da traže garanciju o poštovanju istorijskog statusa kvo delima, a ne samo riječima.

Ambasador Jordana u UN Mahmud Hmud je rekao da njegova zemlja, čiji vladar kralj Abdulah Drugi je zaštitnik islamskih i hrišćanskih svetih mjesta,"izuzetno zabrinuta za upad" ministra Ben-Gvira.

"To je akcija ekstremizma koja ima za cilj da stvori novi ciklus nasilja. Savjet bezbjednosti bi trebalo da preuzme odgovornnost ozbiljno i zaustavi takve pokušaje", rekao je jordanski ambasador, podsjetivši da se Izrael obavezao da poštuje "istorijski status kvo" i svoje obaveze na osnovu međunarodnog prava, ali da je Ben-Gvirova posjeta bila kršenje izraelskih zakonskih obaveza.

On je upozorio da mora biti "čvrstog stava međunarodne zajednice protiv toga jer ako se ponovo desi, kada se ponovo desi, izbiće novi ciklus nasilja".

Jordanski ambasador je podsjetio na posjetu Arijela Šarona, tada lidera opozicije, 2000. godine svetom mjestu poslije koje su izbili sukobi, a potom i drugi palestinski ustanak, intifada, protiv izraelske okupacije.

Sukobi između izraelskih bezbjednosnih snaga i palestinskih demonstranata na svetom mjestu i u blizini prerasli su 2021. godine u 11-dnevni rat sa Hamasom.

Prije nedjelju dana Benjamin Netanjahu se vratio na vlast i on je sada šesti put premijer Izraela i to na čelu najviše desno orijentisane vlade u istoriji te zemlje.

Ciljevi nove vlade su širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i aneksija te okupirane teritorije.

Netanjahu je u odgovoru na Ben-Gvirovu posjetu rekao da je Izrael posvećen "striktnom održavanju statusa kvo na svetom mjestu" i da su tvrdnje o izmjeni bez osnove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније