Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Klix.ba ]

16. 01. 2023. 09:00   >>  08:56

STRADAO I TJELOHRANITELj

U Kabulu ubijena istaknuta političarka

Bivša avganistanska zastupnica u parlamentu i njen tjelohranitelj ubijeni su iz vatrenog oružja u njenoj kući u glavnom gradu Kabulu, saopštila je avganistanska policija.

Mursal Nabizada (32) bila je jedna od rijetkih zastupnica koje su ostale u Kabulu nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine.

Njen brat i drugi zaštitar ranjeni su u napadu u nedjelju.

Bivše kolege hvalili su Nabizadu kao "neustrašivu prvakinju Avganistana" koja je odbila priliku da napusti zemlju.

Otkako su se talibani vratili na vlast 2021. , žene su uklonjene iz gotovo svih sfera javnog života.

Portparol kabulske policije Khalid Zadran rekao je da su sigurnosne snage započele "ozbiljnu istragu incidenta".

Bivša zastupnica Mariam Solaimankhil rekla je da je Nabizada bila "pravi pionir - snažna, otvorena žena koja se zalagala za ono u što je vjerovala, čak i pred opasnošću".

"Iako joj je ponuđena prilika da napusti Avganistan, odlučila je ostati i boriti se za svoj narod", napisala je na Tviteru.

Mursal Nabizada, iz istočne pokrajine Nangarhar, izabrana je za članicu parlamenta iz Kabula 2018. i ostala je na vlasti sve do preuzimanja vlasti od Talibana.

Hannah Neumann, članica Evropskog parlamenta, rekla je: "Tužna sam i ljuta i želim da svijet zna!" kao odgovor na ubistvo.

"Ubijena je u mraku, ali talibani su izgradili svoj sistem rodnog aparthejda pri punom dnevnom svjetlu."

Abdullah Abdullah, bivši visoki dužnosnik bivše avganistanske vlade koju je podupirao Zapad, rekao je da je tužan zbog smrti Nabizade i da se nada da će počinitelji biti kažnjeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније