Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

24. 01. 2023. 08:40 >> 08:47

POD PRITISKOM HUMANITARACA

Francuska primila 15 žena i 32 djece iz ekstremističkih kampova u Siriji

Francuska, pod pritiskom humanitarnih organizacija, vratila je danas u zemlju 15 žena i 32 djece koji su držani u zatvorskim kampovima za ekstremiste na sjeveroistoku Sirije.

Francusko ministarstvo za spoljne poslove saopštilo je da će maloljetne osobe biti predate službama zaduženim za pomoć djeci i biće pod medicinsko-društvenim nadzorom, dok su odrasli predati odgovarajućim sudskim vlastima.

Radi se o trećoj većoj rapatrijaciji ovih osoba poslije operacije 5. jula 2022. godine kada je Francuska primila 16 majki i 35 maloljetnika, i one u oktobru kada je vraćeno 15 žena i 40 djece.

Žene i djeca vraćeni danas, rođaci ekstremista Islamske države, bili su držani u zatvorskom kampu Rodž pod kurdskom upravom, koji se nalazi oko 15 kilometara od iračke i turske granice.

Francuska je posebno bila pogođena ekstremističkim napadima koje je organizovala grupa Islamska država, pogotovo 2015. godine.

Francuske vlasti zahvalile su lokalnoj upravi na sjeveroistoku Sirije na saradnji i omogućavanju ove operacije.

Operacija je sprovedena neposredno pošto je Komitet UN protiv torture osudio Francusku zbog toga što nije vratila francuske državljanke iz zatvorskih kampova na sjeveroistoku Sirije.

Te žene i djeca su se obratile Komitetu 2019. godine, navodeći da time što ih ne vraća u zemlju Francuska krši članove dva i 16 Konvencije protiv torture i nehumanog i degradirajućeg ophođenja.

Francusku je već 2022. osudio Komitet za prava djece kao i Evropski sud za ljudska prava zbog nedjelovanja u rapatrijaciji žena i maloljetnika iz kampova za zatvorenike ekstremiste.

Te Francuskinje su otišle dobrovoljno na teritorije pod kontrolom ekstremističkih grupa u zoni Iraka i Sirije. One su zarobljene kada je pala organizacija Islamska država u 2019. godini. Veliki broj njihove djece rođen je u kampovima.

Uprkos pozivima kurdske administracije većina zapadnih zemalja do sada odbija da vrati svoje državljane iz tih kampova, i vraća ih u vrlo malim grupama iz staha od mogućeg terorističkog djelovanja na svom tlu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније