Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ N1 ]

28. 01. 2023. 22:29 >> 22:37

NOVA UREDBA U AVGANISTANU

Talibani zabranili ženama da se upisuju na fakultete

Avganistansko Ministarstvo visokog obrazovanja, kojim upravljaju talibani, zabranilo je ženama da se upisuju na fakultete, navodi se u pismu poslatom privatnim fakultetima i institucijama visokog obrazovanja, objavila je lokalna televizija Tolonjuz.

U dopisu se navodi da žene "do daljnjeg" ne smiju da se upisuju na fakultete. Otkako su se talibani vratili na vlast u avgustu 2021. godine, Avganistan je postao jedina zemlja u svijetu koja ženama uskraćuje obrazovanje. Prvobitno su zabranili djevojkama da pohađaju osnovnu školu poslije šestog razreda, prenosi Hina.

Talibani su naveli da su kršenje islamskih kodeksa odijevanja i zajedničko obrazovanje sa muškarcima razlog da se ženama zabrani pristup fakultetima.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je ekstremiste da ponište zabranu srednjeg i visokog obrazovanja za žene, a Organizacija islamske saradnje, međuvladina organizacija čije su članice sve države sa muslimanskom većinom, odbacila je tvrdnju talibana da je njihov tretman žena i djevojaka u skladu sa šerijatskim zakonom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније