Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

29. 01. 2023. 09:21   >>  09:17

NAKON NAPADA NA JERUSALIM

Netanjahu najavio niz kaznenih mjera protiv Palestinaca

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je uži sastav njegove vlade odlučio da preduzme niz koraka da se bori protiv terorizma, uključujući jačanje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u odgovoru na najsmrtonosniji teroristički napad na Izraelce za nešto više od jedne decenije.

Uži sastav vlade, zadužen za bezbjednost, sastao se sinoć nakon što je palestinski napadač ubio sedmoro i ranio troje ljudi ispred sinagoge u jevrejskom kvartu Neve Jakov u istočnom Jerusalimu u petak uveče i jučerašnjeg napada 13-godišnjeg Palestinca kraj jerusalimskog starog grada u kome su teško ranjeni otac i sin.

Netanjahu je rekao da u odgovoru na napade i slavlje u palestinskim gradovima koje je uslijedilo odlučeno da se "ojačaju naselja" u narednim nedjeljama, ali nije otkrio detalje.

Takođe je odlučeno da se odmah zapečati kuća napadača koji je izveo oružani napad u petak Alkama Kajrija, u jerusalimskom kvartu A-tur prije nego što bude srušena.

Danas će pun sastav vlade raspravljati o zakonu da se ponište lične karte članovima porodice napadača koji podržavaju napade. Netanjahu je takođe rekao da će "hiljade civila" moći da nosi vatreno oružje ubrzanjem i proširenjem procesa izdavanja dozvola.

Dodatne policijske i vojne snage biće raspoređene i počeće sakupljanje obavještajnih informacija, konfiskovanje nelegalnog oružja i hapšenje, najavio je premijer Izraela.

Ministar nacionalne bezbednosti ultranacionalista Itamar Ben-Gvir, član užeg sastava vlade, poslije sastanka rekao je da će uskoro predložiti zakon o smrtnoj kazni za teroriste, izrazivši nadu da će biti usvojen "velikom većinom".

Na početku sastanka Netanjahu je obećao odlučan odgovor na napade.

"Naš odgovor će biti snažan, brz i tačan. Ko god pokuša da nas povrijedi - povrijedićemo mi njega i svakog ko im pomaže. Mi ne težimo eskalaciji, ali smo spremni za svaki scenario", rekao je Netanjahu.

On je takođe još jednom apelovao na Izraelce da poštuju zakon poslije napada, a policija je prethodno izrazila zabrinutost za moguće osvjetničke napade protiv Palestinaca.

"Pozivam ponovo građane Izraela: Ne uzimajte zakon u svoje ruke. Nije ovo vrijeme (jevrejskog) podzemlja. Imamo suverenu zemlju, odličnu vojsku vladu i bezbjednosne snage. Dopustite im da rade svoj posao", rekao je izraelski lider.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније