Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

30. 01. 2023. 08:32   >>  08:29

STOLTENBERG

Šef NATO zatražio da Južna Koreja pojača pomoć Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je danas od Južne Koreje da "pojača" vojnu pomoć Ukrajini, savjetujući Seulu da ukine zabranu slanja oružja zemljama u ratu.

"Ako vjerujemo u slobodu, u demokratiju, ako ne želimo da prevladaju autokratije i totalitarizam, onda im je potrebno oružje" rekao je Stoltenberg danas u institutu Šej u Seulu, pozivajući Južnu Koreju da učini više za podršku Kijevu.

Stoltenberg se juče sastao sa visokom južnokorejskim zvaničnicima, među kojima i s ministrom spoljnih poslova Parkom Džinom, u okviru turneje namijenjene jačanju veza NATO sa saveznicima u Aziji.

Južna Koreja je sve važniji izvoznik oružja na svjetskom nivou i nedavno je potpisala ugovore za prodaju više stotina tenkova evropskim zemljama medju kojima i sa Poljskom, zemljom članicom Alijanse.

Međutim, njeni zakoni zabranjuju da se prodaje oružje zemljama u ratu što otežava isporuku oružja Ukrajini kojoj je Seul ipak poslao neubojita vojna sredstva i humanitarnu pomoć.

Stoltenberg je istakao da je Kijevu hitno potrebno više oružja. On je ukazao da su zemlje kao Njemačka i Norveška koje imaju slične zakone Južnoj Koreji oko izvoza oružja to izmijenile kako bi podržale Kijev.

Južna Koreja je otvorila svoju prvu diplomatsku misiju u NATO prošle godine.

Stoltenberg je rekao da je "izuzetno važno" da predsjednik Rusije Vladimir Putin ne pobijedi u ovom ratu, ocenivši da bi ruskom pobjedom svijet postao opasniji.

U slučaju ruske pobjede poruka autoritarnim vođama, takođe u ovom dijelu svijeta, onima u Pekingu, bila bi da je pribjegavanje sili način da se dobije šta se želi, dodao je Stoltenberg.

On je istakao da NATO ne smatra Kinu "protivnikom", i da Alijansa vjeruje u zajedničko angažovanje oko pitanja koja idu od kontrole naoružanja do klimatskih promjena.

Saveznici u NATO nastavljaju da trguju sa Kinom, ali evropska energetska osjetljivost, koja je posebno došla do izražaja u ratu u Ukrajini, dokazuje da ne treba postati "suviše zavisnim od autoritarnih sila", dodao je Stoltenberg.

On je upozorio i da se ruska vojska priprema za nove ratne akcije pošto je dobila oružje, između ostalog od Sjeverne Koreje, prema obavještajnim podacima koje je prenijela Bijela kuća. Pjongjang je to demantovao i upozorio da se SAD izlažu zaista neželjenim posljedicama ako nastave da šire takve neosnovane glasine.

Sjevernokorejska vlada je ocijenila da su te optužbe "glupi pokušaj da se opravda" predstojeće američko slanje vojne opreme Ukrajini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније