Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

30. 01. 2023. 18:35 >> 18:30

STIGAO U TEL AVIV

Blinken pozvao Izraelce i Palestince da zaustave nasilje

Američki državni sekretar Entoni Blinken apelovao je danas na Izraelce i Palestince, po dolasku u Izrael iz Egipta, da ne povećavaju napetost usred najnovijeg smrtonosnog porasta nasilja.

"Odgovornost je na svima da preduzmu korake da smire tenzije umjesto da ih rasplamsavaju. To je jedini način da se zaustavi rastući talas nasilja koje je odnijelo previše života, previše Izraelaca, previše Palestinaca", rekao je Blinken na međunarodnom aerodromu Ben-Gurion kraj Tel Aviva.

Prvi diplomata SAD je osudio smrtonosni napad kraj sinagoge u Jerusalimu u petak uveče, ocijenivši da je "oduzimanje nevinog života u terorističkom aktu uvijek gnusni zločin, ali da je ciljanje ljudi ispred bogomolje posebno šokantno", prenijeli su izraelski mediji.

Blinken je aludirio na napad Palestinca iz istočnog Jerusalima, na jevrejski dan odmora, šabat, u kojem je ubijeno sedmoro ljudi, u vrijeme kada su mnogobrojni vjernici izlazili iz sinagoge.

"Osuđujemo to najoštrije. Osuđujemo sve koji to slave i druge akte terorizma koji oduzimaju živote civila bez obzira ko je žrtva ili u šta vjeruje. Pozivi na osvetu protiv drugih nevinih žrtava nijesu odgovor i akti osvetničkog nasilja protiv civila nikada nijesu opravdani", rekao je Blinken.

On je ocijenio da je došao u Izrael u ključnom trenutku poslije kratke posjete Egiptu i osudio palestinske napade na izraelske civile, ali je takođe pozvao na udržanost u odgovoru, rekavši da su civilne žrtve za oštru osudu, prenio je AP.

Nasilje je pojačano prošle nedjelje kada je u izraelskoj vojnoj raciji u uporištu ekstremista u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali ubijeno desetoro ljudi, većinim ekstremista.

Uslijedio je oružani palestinski napad u jevrejskom kvartu u istočnom Jerusalimu u kojem je ubijeno sedmoro ljudi.

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen se zahvalio američkom kolegi na posvećenosti SAD regionalnoj stabilnosti i za "nedvosmislenu poruku protiv terorizma koju je ponudio čim je stigao u Izrael".

To međutim nije bila jedina tema razgovora dvojice šefova diplomatija već su razgovarali i o značaju saradnje kako bi se zaustavio iranski nuklearni program, navedeno je u saopštenju izraelskog ministarstva spoljnih poslova.

Blinken se u Jerusalimu potom sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, a u Ramali na Zapadnoj obali planiran je sastanak sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније