Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М.Љ. [ BETA ]

31. 01. 2023. 07:55 >> 07:49

BLOKADA

U Francuskoj štrajkovi i demonstracije protiv reforme penzija

Na poziv sindikata u Francuskoj su najavljeni štrajkovi protiv reforme penzija, a u cijeloj zemlji su predviđeni poremećaji u željezničkom saobraćaju, dok neke škole neće raditi.

Francuska željeznica upozorila je da će neki međugradski vozovi saobraćati u smanjenom obimu ili biti u potpunom prekidu, prenio je list Mond (Le Monde).

Mond, kao i drugi francuski mediji, navode da su mnogi prosvjetni radnici najavili štrajk. Štrajkovi su najavljeni u elektranama, rafinerijama i gradskom saobraćaju.

Neke linije metroa u Parizu će raditi samo za vrijeme jutarnjeg i poslijepodnevnog špica.

Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon (Clement Beaune) pozvao je nedavno poslodavce da danas dozvole rad od kuće.

To je drugi poziv sindikata na proteste i štrajk.

Na prvom velikom skupu 19. januara protiv te reforme nepopularne u stanovništvu, okupilo se više od milion ljudi širom Francuske.

Sindikati kao i opozicione stranke, ljevica i ekstremna desnica, odbacuju predlog da odlazak u penziju bude sa 64, umjesto 62 godine.

Premijerka Francuske Elizabet Born (Elisabeth Borne) izjavila je nedavno da neće biti pregovora o pomjeranju starosne granice za odlazak u penziju.

Sindikati su naredni protest i štrajkove najavili od 6. februara.

Predlog zakona o reformi penzija stigao je u ponedjeljak u parlament gdje ga prvo razmatra komisija. Više od 7.000 amandmana je podnijeto, uglavnom od ljevice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније