Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Klix.ba ]

01. 02. 2023. 09:28 >> 09:25
5

PAVEL PORUČIO

"Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO-a"

Novoizabrani češki predsjednik Petr Pavel rekao je za BBS da Ukrajini treba dopustiti da se pridruži NATO-u "čim rat završi".

Pavel, penzionisani general NATO-a, rekao je da će Ukrajina biti "moralno i praktično spremna" pridružiti se zapadnom savezu nakon što sukob završi.

U svom prvom emitiranom intervjuu s međunarodnim medijima od njegovog izbora, general Pavel je dao čvrstu odbranu zapadne vojne potpore Kijevu, rekavši da ne bi trebalo biti "gotovo nikakvih ograničenja" u pogledu onoga što zemlje trebaju poslati.

Govoreći iz renesansne palate Hrzansky, nekoliko stotina metara od Praškog dvorca, rekao je da za njega slanje zapadnih borbenih aviona poput F-16 "nije tabu", ali nije siguran da bi se oni mogli isporučiti u roku koji bi se mogao pokazati korisnim Kijev.

Američki predsjednik Joe Biden isključio je slanje F-16 ove sedmice, iako je francuski E manuel Makron rekao da ništa nije isključeno.

"Ponosan sam što je moja zemlja jedna od prvih koja je Ukrajini pružila značajnu vojnu pomoć", rekao je za BBS.

Češka je bila prva zapadna zemlja koja je poslala tenkove i borbena vozila pješaštva, T72 i BM-P1 sovjetskog dizajna, u Kijev, dio niza isporuka teškog naoružanja koje su navodno počele još u martu 2022.

Gotovo godinu dana kasnije, nakon mnogo muke i dušebrižništva, zemlje uključujući Veliku Britaniju, SAD i Njemačku počele su odgovarati na opetovane pozive Kijeva da pošalju moderne tenkove zapadne proizvodnje kao što su Leopard 2, Challenger 2 i M1 Abrams.

"Vjerojatno malo ljudi je moglo zamisliti da bi zapadne zemlje bile voljne Ukrajini poslati moderne glavne borbene tenkove ili artiljeriju dugog dometa ili protivzračne sustave", nastavio je.

Sada je, rekao je, to bila stvarnost.

"Ali u isto vrijeme vidimo da to još uvijek nije dovoljno" za suzbijanje značajnih resursa Rusije u ljudstvu i materijalu, dodao je.

Priznao je razočaranje Kijeva brzinom isporuka, posebno zapadnih tenkova, koji su bili izričito dizajnirani da probiju rupe - doslovno i figurativno - kroz sovjetske oklopne formacije. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније