Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

06. 02. 2023. 13:10   >>  13:05

VELIKA BRITANIJA

Najveći štrajk zdravstvenih radnika u istoriji

Velika Britanija se danas suočava s najvećim štrajkom zdravstvenih radnika u istoriji Nacionalne zdravstvene službe (NHS) pošto desetine hiljada medicinskih sestara i zaposlenih u Hitnoj pomoći izlaze na ulice nezadovoljni platama.

Zaposlenici Nacionalne zdravstvene službe (NHS) počeli su niz štrajkova u decembru tražeći povećanje plata u vrijeme kada inflacija prelazi 10 odsto u zemlji.

Ovo je prvi put da će i bolničarke i zaposleni u Hitnoj pomoći štrajkovati istog dana što će dovesti do velikih poremećaja u bolnicama koje se već nalaze u vrlo zabrinjavajućoj situaciji.

Organizacija koja zastupa bolnice NHS Provajders (NHS Providers) pozvala je javnost da koristi hitne službe "razumno" i upozorila da se služba približava "kritičnoj tački".

"Urkos uvedenim hitnim mjerama štrajkovi koje ove nedjelje održavaju sindikati hitne pomoći i bolničara će neizbježno dovesti do dodatnih kašnjenja za pacijente koji se već suočavaju sa dužim čekanjima zbog odlaganja vezanih za kovid", upozorio je ministar zdravlja Stiv Barli.

Međutim vlada izgleda ne želi da se pomjeri po pitanju plata.

"Guverner Banke Engleske upozorio je da će se situacija samo pogoršati ukoliko pokušamo da pobijedimo inflaciju visokim povećanjima plata i ljudima neće biti bolje", rekao je Stiv Barkli u saopštenju.

On je rekao da je imao "konstruktivne razgovore" sa sindikatima oko plata i da nastavlja da ih poziva da prekinu štrajkove, navodeći da je vrijeme da sindikati počnu da gledaju ka budućnosti.

Sindikat bolničara (RCN), takođe je pozvao danas na štrajk.

Taj pokret uglavnom pogađa Englesku zato što su pregovori u toku u Velsu.

Prema sindikatu RCN zbog politike štednje koja je teško pogodila Nacionalnu zdravstvenu službu plata bolničara pala je gotovo 20 odsto u deset godina u realnom iznosu. Sindikat traži povećanje od oko 19 odsto.

Zaposleni u hitnoj pomoći treba da se vrate na posao sjutra, ali će ponovo biti u štrajku u petak.

Direktor organizacije koja zastupa bolnice NHS Provajders (NHS Providers) Džulijan Hartli rekao je da razumije zašto su zaposleni stigli do "tačke bez povratka, i pozvao vladu da sjedne sa sindikatima i postigne dogovor".

Oko 88.000 zakazanih pregleda već je otkazano zbog štrajkova, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније