Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

06. 02. 2023. 16:08 >> 16:03

NAKON RAZORNOG ZEMLjOTRESA

Netanjahu najavio pomoć Siriji i Turskoj

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, saopštio je danas da je "odobrio" slanje pomoći Siriji pogođenoj smrtonosnim zemljotresom, pošto je molba iz Damaska primljena, kako je navedeno, kroz "diplomatske" kanale, a Izrael i Sirija nemaju zvanične odnose.

"Izrael je primio molbu iz diplomatskog izvora za humanitarnu pomoć Siriji i ja sam je odobrio", rekao je Netanjahu poslanicima iz svoje konzervativne partije Likud i najavio da će pomoć uskoro biti poslata, prenio je Frans pres.

Izraelski mediji na hebrejskom jeziku javljaju da je molba stigla preko Rusije.

Vojska Izraela i bezbjednosni zvaničnici razmatraju kako da se ta pomoć obezbijedi, navode izvori na koje se poziva "Tajms ov izrael". Javni servis Kan je javio je da Izrael planira da pošalje šatore, ljekove i ćebad.

Jedan neimanovani visoki politički zvaničnik je rekao da će Izrael primiti povrijeđene Sirijce na liječenje ako se to bude tražilo. Izrael smatra Siriju neprijateljem, ali je tokom građanskog rata u toj zemlji organizovao veliku humanitarnu pomoć sirijskim civilima.

Netanjahu je danas poslije zemljotresa uputio saučešće građanima Turske i rekao da je "na zahtjev turske vlade" naložio da se, pored ostalog, pošalju medicinske ekipe i ekipe za spasavanje.

"Tako mi djelujemo širom svijeta i takođe u blizini", navedeno je u Netanjhuovom saopštenju.

Više od 1.500 ljudi poginulo je u ponedjeljak u južnoj Turskoj i susjednoj Siriji u jakom zemljotresu magnitude 7,8, praćenom nekoliko sati kasnije drugim veoma jakim potresom magnitude 7,5.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније