Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B./Beta ]

07. 02. 2023. 15:03 >> 15:03
1

KONFERENCIJA U BRISELU

Borel: Za Kremlj je proizvodnja dezinformacija industrija

Potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borel rekao je danas da Rusija godinama ulaže u dezinformacije i manipulaciju informacijama kao u vrstu industrije i to mnogo više nego što EU investira u borbu protiv dezinformacija.

Borel je na konferenciji Spoljnopolitičke službe EU (EEAS) o stranom miješanju i manipulisanju informacijama u Briselu rekao da su dezinformacije i propagandni mediji danas oružje Kremlja koji ne pokušava samo da kontroliše situaciju "kod kuće", kao autokratski diktatorski režim, već nastoji i da destabilizuje druge.

"Danas je jasno da rat ne vode samo vojnici na bojnom polju. On se odvija i u informativnom prostoru nastojeći da osvoji srca i um ljudi", rekao je Borel.

Prema njegovim riječima, Rusija je master dezinformacija, mnogo investira u njih, koristi hiljade ljudi i ona to radi sistematski i stalno, na nivou industrije.

Borel je na skupu rekao i da je danas objavljen prvi izvještaj o prijetnjama od manipulacija u stranim informacijama i miješanja koji je ukazao na jasan trend prijetnji u informativnom prostoru EU.

Jedan od glavnih nalaza iz izvještaja je da je Rusija mobilisala sve instrumente za vođenje kampanje dezinformacija preko od strane države kontrolisanih medija, diplomatske mreže i njenih "proksija".

Cilj tih kampanja je iskrivljivanje stvarnosti da bi se odvratila pažnja od napada Rusije na Ukrajinu.

Izvještaj je potvrdio i postojanje novog talasa tehnika dezinformisanja, procedura i metoda. Navodi se da Rusija koristi jeftine tehnologije da proizvodi lažne slike i video zapise a ne uzdržava se, prema riječima Borela, ni od pravljenja lažnih sajtova.

"Sadržaji se šire brzinom svetlosti i postavljaju na društvenim mrežama, servisima za razmjenu poruka i propagandnim medijima", upozorio je Borel.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније