Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

13. 02. 2023. 09:51 >> 09:46

ZA OSAM DANA

Američki avioni oborili četiri leteća objekta

Američki borbeni avion oborio je juče "neidentifikovani objekat" iznad jezera Huron u sjevernoj američkoj državi Mičigen, po naređenju predsjednika Džoa Bajdena, što je četvrti takav slučaj u osam dana.

Zvaničnici Pentagona ocjenjuju da za toliki broj obaranja iznad američkog vazdušnog prostora "nema presedana u mirnodopskim uslovima".

Dio razloga za ponovljenja obaranja je to što je povećana pažnja od kada se špijunski balon iz Kine pojavio u američkom vazdušnom prostoru krajem januara, rekao je novinarima general Glen VanHerk, šef američke Severne komande (NORAD).

Kineski balon oboren je 5. februara iznad američke države Sjeverne Karoline, a Peking navodi da je bio civilne prirode i da je prikupljao meteorološke podatke.

Od tada su američki avioni oborili tri leteća objekta iznad Kanade i Aljaske.

Zvaničnici Pentagona naveli su da oni nijesu predstavljali bezbjednosnu prijetnju ali da se toliko malo znalo o njima da ništa nije moglo da se isključi, čak i da se radi o neidentifikovanim letećim objektima.

"Pažljivije smo posmatrali naš vazdušni prostor na tim visinama, uključujući jačanje našeg radara što može bar djelimično da objasni povećanje" pojave takvih objekata, rekla je Melisa Dalton, pomoćnica ministra odbrane.

Američke vlasti navele su da stalno paze na nepoznate pojave na radaru i da nije neuobičajeno da zatvore vazdušni prostor iz predostrožnosti kako bi se procijenilo o čemu se radi.

Postavlja se pitanje da li je bila potrebna tolika primjena sile posebno s obzirom da su zvaničnici američke administracije rekli da leteći objekti nijesu predstavljali veliku opasnost za nacionalnu bezbjednost i da su oboreni iz predostrožnosti.

Zvaničnici Pentagona su rekli da još pokušavaju da utvrde o čemu se radi. Oni su napravili veliku razliku između tri objekta oborena ovog vikenda i oborenog balona iz Kine.

Ova neoubičajena aktivnost vazduhoplovne odbrane počela je krajem januara kada je "bijeli objekat" iznad SAD nadlijetao danima prije nego što su ga borbeni avioni oborili kod obale Južne Karoline.

Zvaničnici nijesu mogli da kažu ko je lansirao te objekte, naveli su da je u toku utvrđivanje njihovog porijekla.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније