Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Иван Мијановић, ТВЦГ

16. 02. 2023. 16:47   >>  16:41 1

OBJAŠNjENjE NEPRIHVATLjIVO

Varhelji i pored izvinjenja na meti kritika, u EP traže ostavku

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji našao se na meti kritika nakon incidenta u Evropskom parlamentu, kada je dok mu je mikrofon još bio uključen, izgovorio: "Koliko je još idiota ostalo". I pored toga što je izrazio žaljenje zbog nesporazuma i kazao da nije imao namjeru da uvrijedi bilo koga, u Evropskom parlamentu kažu da je to objašnjene neprihvatljivo i da će tražiti Varheljijevu ostavku.

Uključeni mikrofon evropskog komesara za proširenje tokom odgovora, pa pitanja parlamentaraca o Zapadnom Balkanu u Strazburu lansirao je u etar Varheljije komentar, koji je pokrenuo lavinu rekacija.

Nedugo zatim, uslijedilo je i pojašnjenje evropskog komesara, u kome se navodi da je ovaj kometar bio povezan s privatnim razgovorom na mađarskom sa njegovim šefom kabineta o sasvim drugoj stvari, koja je izvučena iz konteksta, izvinjavajući se zbog eventualnog nesporazuma.

Erik Mamer, portparol Evropske komisije kaže da je komesar Varhelji izrazio žaljenje zbog nesporazuma koji se dogodio i činjenice da nije apsolutno imao namjeru da uvrijedi bilo koga, a posebno ne članove Evropskog parlamenta.

Predsjednica Evropske komisije očekuje da svi članovi Kolegijuma komesara pokažu najviše poštovanje prema institucijama i njenim predstavnicima i upoznata je sa izvinjenjem i objašnjenjem koje je predočio komesar Varhelji.

U Evropskom parlamentu ističu da to objašnjenje nije zadovoljavajuće i pozivaju na poketanje postupka za smjenu mađarskog komesara.

Šandor Ronai, poslanik EP kaže da je ovo brutalna uvreda bez presedana u Evropskom parlamentu koji predstavlja 450 miliona evropskih građana, a izvinjenje Varheljija je potpuno neprihvatljivo, i to je laž.

"Mi ne možemo da prihvatimo njegovo izvinjenje i razgovaraćemo sa predsjednicom Evropskog parlamenta kako bi g.Varhelji bio smijenjen. U ovom slučaju jedino je to prihvatljivo.

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su u Rezoluciji usvojenoj u januaru, Komisiju da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi Komesar za susjedstvo i proširenje predstavljaju kršenje Kodeksa ponašanja za članove Komisije i komesarovih obaveza prema ugovorima. No, u Komsiji kažu da ne postoji plan za istragu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније