Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

17. 02. 2023. 22:29 >> 22:25

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Na jugu Afrike 33 miliona djece vakcinisano protiv dječje paralize

Više od 33 miliona djece je u nekoliko zemalja na jugu Afrike primilo vakcinu protiv dječje paralize, da bi se ta teška infektivna bolest, uglavnom suzbijena u svijetu, potpuno iskorijenila, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija.

Oko 80 miliona kapi imunoloških sredstava dato je u usta djece širom Malavija, Mozabika, Zambije, Tanzanije i Zimbabvea otkako je u martu prošle godine pokretnuta hitna akcija protiv dječje paralize u tom dijelu Afrike, navodi se u saopštenju.

"Divlji poliovirus" dječje paralize je otkriven u februaru prošle godine kod jednog malog djeteta u glavnom gradu Malavija, Lilongveu, što je bi prvi put da je nađen u Africi posle pet godina. Virus se potom raširio po susjednom Mozambiku, gdje se počev od avgusta 2022. godine osmoro djece razboljelo, što je okolne države diglo na uzbunu.

Afrika je 2020. godine proglašena očišćenom od "divljeg soja polivirusa" dječje paralize, ali se on tamo vratio iz Pakistana, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Taj virus još jedino opstaje u dvije azijske zemlje - Pakistanu i susjednom Avganistanu.

Mada se dječja paraliza poslednjih godina pojavila u nekoliko afričkih zemalja, te epidemije imaju veze sa sojevima virusa koji su prethodno savladani i stavljeni u vakcine - a ne sa njegovim "divljim sojem". U veoma rijetkim situacijama, živi virus u kapima - oralnoj verziji vakcine, može da mutira i izazove epidemiju, naročito tamo gdje stanovništvo nije imunizovano.

Dječja paraliza se uglavnom širi s čovjeka na čovjeka preko prljave vode. Napada nervni sistem i ponekad može da paralizuje ljude za samo nekoliko sati, a uglavnom napada djecu mlađu od pet godina.

Vakcinacije na jugu Afrike će se nastaviti "da bi svako dijete dobilo neophodnu zaštitu", rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Afriku, Matšidiso Moeti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније