Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

20. 02. 2023. 15:31 >> 15:25

UPRKOS SANKCIJAMA

Rusija ponudila razno oružje na sajmu naoružanja u Abu Dabiju

Rusija je danas na Međunarodnom sajmu naoružanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) ponudila razno oružje na prodaju, od pušaka "kalašnjikov" do raketnih sistema, uprkos tome što je pod sankcijama Zapada zbog napada na Ukrajinu.

Da bi došli do šatora, u kojem je izloženo rusko oružje, prisutni moraju da napuste sajamsku halu i da pređu preko mosta. U šatoru se na ekranu prikazuje snaga ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh, a prodavci vojnicima UAE pokazuju puške "kalašnjikov". Neposredno ispred šatora, izloženo je nekoliko ruskih civilnih helikoptera, navodi američka agencija Asošiejted pres.

Ruski zvaničnici nijesu dozvolili novinarima AP-a da uđu u šator za vrijeme događaja. Novinari te agencije su kasnije vidjeli kako iz šatora izlazi ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov, koji je pod sankcijama SAD i Velike Britanije.

Međunarodni sajam naoružanja u Abu Dabiju potvrđuje da UAE nastoje da održe prisne odnose sa Moskvom, dok istovremeno sarađuju sa Zapadom, ocjenjuje AP.

Uoči prve godišnjice napada Rusije na Ukrajinu, ruski novac i dalje pristiže na izrazito razvijeno tržište nekretnina u Dubaiju, a nastavljaju se i svakodnevni letovi između Moskve i UAE, koji su jedna od rijetkih destinacija i za one koji bježe od mobilizacije i za rusku elitu.

Ministarstvo finansija SAD je izrazilo zabrinutost zbog količine ruskog novca koji stiže u tu federaciju na Arapskom poluostrvu.

Na otvaranju sajma nije viđen lider UAE, šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan, ali jeste njegov brat, šeik Mansur bin Zajed Al Nahjan.

Na sajam, koji se održava svake druge godine, često dolaze zvaničnici koji se na Zapadu mogu smatrati problematičnim, navodi AP. Bivši sudanski lider Omar al-Bašir došao je 2017. godine, a lider ruske republike Čečenija Ramzan Kadirov, koji komanduje snagama u ratu protiv Ukrajine, bio je i 2019. i 2021.

Ove godine na sajmu je libijski moćnik Halifa Haftar, komandant vojske koja kontroliše istok zemlje, optužen u SAD za organizovanje neselektivnih napada na civile i za mučenje i ubijanje političkih protivnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније