Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

25. 02. 2023. 22:15 >> 22:18
1

U CILjU PODSTICANjA TRGOVINE

Njemački kancelar počeo posjetu Indiji

Njemački kancelar Olaf Šolc doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Indiji u cilju da podstakne trgovinu između dvije zemlje, kao i evropski trgovinski sporazum, uprkos nesuglasicama o ratu u Ukrajini.

"Želimo da dodatno ojačamo bilateralne odnose sa Indijom i našu saradnju po globalnim pitanjima, kao što su ublažavanje klimatskih promjena i transformacija naših ekonomija na pravedan, zelen i održiv način", rekao je Šolc u intervjuu za list "Tajms of Indija" (Times of India).

Njemački kancelar je rekao da postoji ogroman potencijal za intenziviranje saradnje, u sektorima kao što su obnovljivi izvori energije, farmacija i digitalna ekonomija.

Šolc je u Indiju stigao sa velikim brojem predstavnika velikih njemačkih kompanija, kao što je Simens (Siemens).

Za danas je predviđen je sastanak sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, a potom je planiran put u Bangalor na jugu, gdje će Šolc posjetiti lokalne prostorije njemačkih tehnoloških kompanija.

Njemački kancelar će se založiti za deblokiranje trgovinskog sporazuma Evropske unije i Indije, koji je trenutno u zastoju zbog neslaganja o carinskim pravima i pristupu indijskih radnika u EU.

EU i Indija imaju i nesuglasice o ratu u Ukrajini, jer Indija odbija da osudi invaziju Rusije, koji je njen glavni snabdijevač oružjem. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Indija je povećala uvoz ruske nafte.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније