Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Мина [ R.B. ]

28. 02. 2023. 09:41 >> 09:33

ZATRAŽIO OPROŠTAJ

Erdogan se izvinio zbog spore reakcije nakon zemljotresa

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izvinio se građanima te države i zatražio oproštaj zbog sporog spasavanja u pojedinim oblastima pogođenim razornim zemljotresom.

Kako je preneo BBC, Erdogan je tokom posjete južnom gradu Adijaman zamolio za razumijevanje zbog toga što, kako je rekao, zemljotres i loši vremenski uslovi nijesu dozvolili nadležnima da rade najbolje kako bi željeli.

„Za to, molim za oproštaj“, rekao je Erdogan.

Britanski javni servis podsjetio je da Erdogana do juna očekuju izbori za predsjednika države na kojima traži novi mandat poslije 20 godina na vlasti i da obilazi neka od područja koja su najteže pogođena zemljotresom.

Erdogan je u Adijamanu obećao da će izgraditi više od 500 hiljada novih domova, uz pripadajuću infrastrukturu, medicinske centre i parkove.

Kako prenosi radio Slobodna Evropa, njegova posjeta tom gradu uslijedila je poslije oštrih kritika lokalnog stanovništva o reagovanju na hitne slučajeve.

Taj grad jedan je od najteže pogođenih zemljotresom 6. februara, a preživjeli su govorili da je pomoć kasno stigla, da su dugo bili prepušteni "sami sebi".

Kako se nezadovoljstvo proširilo širom zemlje, fudbalski navijači u Turskoj proteklog vikenda zahtijevali su ostavku vlade.

One koji su protestovali u najvećem turskom gradu policija je privela.

Zvanični podaci su da se u zemljotresu 6. februara srušilo ili je teško oštećeno više od 160 hiljada zgrada sa 520 hiljada stanova.

Vlada Turske saopštila je da je stotine ljudi pod istragom i da je skoro 200 osoba, među kojima su građevinski izvođači i vlasnici zgrada, uhapšeno zbog gradnje protiv propisa kojom je ugrožena bezbjednost objekata u slučaju potresa.

U razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji poginulo je više od 50 hiljada ljudi, 1,5 milion u Turskoj ostalo je bez krova nad glavom, dok je hiljade objekata srušeno.

Svjetska banka procijenila je da je zemljotres 6. februara Turskoj nanio materijalnu štetu od 34 milijarde dolara i da bi troškovi rekonstrukcije mogli biti dva puta veći.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније