Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

05. 03. 2023. 23:05   >>  23:05 4

SIJARTO

Ukrajinski Mađari su mobilisani i ginu na prvim linijama fronta

Mir u Ukrajini bi spasio živote, zato mađarska vlada apeluje na prekid vatre i momentalne mirovne pregovore, rekao je za N1 ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. On je dodao da se pozicija Mađarske razlikuje od ostatka Evropske unije, zato što ukrajinski Mađari bivaju mobilisani i ginu na prvim linijama fronta.

"Danski ili njemački vojnici ne ginu u ovom ratu, ali Mađari da“, rekao je Sijarto.

On je precizirao da u Ukrajini postoji velika etnička zajednica Mađara, koja broji oko 150 hiljada ljudi. 

Kako je rekao, mnogi od njih se sada regrutuju od Kijeva i šalju na prvu liniju borbe.

"Mislim da smo jedina nacija u Evropskoj uniji koja gubi živote u Ukrajini“, istakao je Sijarto.

Sijarto je rekao da je "ratna retorika u toj hemisferi mnogo jača nego priča o miru“, ali se nada da će evropske i transatlanske zajednice takođe usvojiti mađarsku poziciju.

"Mađarska nije dio konflikta, stoga, nije na mađarskoj vladi da kaže šta treba da se desi nakon prekida vatre, ali geografski integritet i suverenitet mora da se sagleda. Jasno je ko je koga napao, a Budimpešta osuđuje Rusiju zbog rata“, poručio je Sijarto.

Odgovarajući na pitanje da li kraj rata zavisi od ruskog predsjednika Vladimira Putina, Sijarto je rekao da "očigledno, postoje dvije strane u ratu“ i da se nada da će strane razgovarati jer, kako je naveo, “obje strane žele održiv mir“.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније