Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

05. 03. 2023. 23:09 >> 23:10
2

MJERENjE

Kina i Nepal se dogovorili o visini Mont Everesta

Novoizmjerena visina Mont Everesta je 8.848,86 metara, što je nešto više od prethodnog mjerenja u Nepalu i za skoro četiri metra više od kineskog mjerenja. Nova dogovorena visina zasnovana je na mjerenjima koje su izvršili Nepal i Kina, svaka država pojedinačno.

Nepal je poslao tim geodeta na vrh u maju 2019. godine, dok je Kina poslala tim ranije ove godine.

To je bio prvi put da je Nepal samostalno izvršio takva mjerenja. Očekuje se da će nova brojka staviti tačku na kontroverzu oko tačne visine najviše tačke na svijetu.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i njegov nepalski kolega, Pradip Gijavali, istovremeno su pritiskali dugmad tokom virtuelne konferencije i nova visina je bljesnula na ekranu. Visina Mont Everesta, koji se nalazi na granici između Kine i Nepala, dogovorena je nakon što su se geodete iz Nepala popele na vrh 2019. godine, a kineski tim je isto učinio 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније