Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

08. 03. 2023. 12:55 >> 13:04

VISOKI KOMESAR UN ZA LjUDSKA PRAVA

"Zabrinut sam zbog britanskog predloga imigracionog zakona"

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk rekao je danas da je duboko zabrinut zbog britanskog predloga zakona o ilegalnoj imigraciji koji predviđa da se migrantima koji stižu preko Lamanša, zabrani mogućnost traženja azila u Velikoj Britaniji i da se protjeraju u roku od nekoliko nedjelja.

"Takva opšta zabrana koja sprečava ljude da traže azil i druge oblike međunarodne zaštite u Velikoj Britaniji, bila bi u suprotnosti sa preuzetim obavezama Velike Britanije prema ljudskim pravima i pravima izbjeglica", rekao je Tirk u saopštenju.

Tirk je rekao da taj predlog pokreće više konkretnih problema za ljudska prava, kao što je kršenje prava na individalno razmatranje, zabrana vraćanja i kolektivnog protjerivanja, arbitrarno zatvaranje imigranata.

Britanska vlada je u utorak predložila zakon protiv ilegalne imigracije koji predviđa da zabrani migrantima koji stižu preko kanala Lamanša da traže azil u Velikoj Britaniji. Taj tekst je po sopstvenom priznanju Londona na granici poštovanja međunarodnog prava.

"Novi zakon treba da pošalje jasnu poruku: Ako u zemlju dođete ilegalno, bićete brzo protjerani", izjavio je britanski premijer Riši Sunak (Rishi) u intervjuu za britanski list San (The Sun).

Predloženim zakonom britanska vlada pokušava da suzbije veliki porast broja ilegalnih migranata koji preko Lamanša dolaze malim čamcima jer ih je teško naći i zaustaviti, što je bilo jedno od glavnih izbornih obećanja premijera Rišija Sunaka.

Prema predlogu predviđa se brzo proterivanje migranata koji stižu preko Lamanša, zabranjuje im se da traže azil i kasnije da se nastane u Britaniji ili traže britansko državljanstvo. Takođe se olakšava pritvor migranata do njihovog protjerivanja u treću zemlju ocjenjenu kao sigurnu.

"Sve osobe primorane da napuste svoju zemlju porijekla u potragom za bezbjednošću i dostojanstvom u inostranstvu, imaju prava na puno poštovanje njihovih ljudskih prava bez obzira na njihov migrantski status i način dolaska", rekao je visoki komesar UN.

Zakonski predlog su oštro kritikovala udruženja za pomoć izbjeglicama koja smatraju da je protivan međunarodnom pravu. Visoki komesar UN za izbjeglice smatra da britanska vlada hoće da okonča pravo na azil na svom tlu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније