Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

09. 03. 2023. 15:34   >>  16:00

POTONUO BROD

Kod obale Tunisa stradalo 14 migranata, 54 spaseno

Stradalo je 14 migranata iz subsaharskih afričkih zemalja, a 54 je spaseno poslije potonuća broda kod obale Tunisa, saopštila je danas tamošnja obalska straža.

Brod koji je prevozio migrante potonuo je kod obale grada Sfaks prethodne noći, navela je obalska straža i dodala da je pronašla 14 tijela i spasila 54 osobe.

Broda je potonuo u vrijeme kada mnogi migranti iz subsaharskih afričkih zemalja žele da napuste Tunis poslije izjave predsjednika Kaisa Sajeda protiv ilegalne imigracije.

Sajed je 21. februara rekao da je prisustvo "hordi" ilegalnih imigranata iz podsaharske Afrike u Tunisu izvor "nasilja i zločina" i da je deo "zločinačkog poduhvata usmjerenog na promenu demografskog sastava zemlje".

Mnoge nevladine organizacije su osudile tu izjavu ocjenjujući je rasističkom i punom mržnje.

Prema zvaničnim podacima, u Tunisu je više od 21.000 državljana zemalja podsaharske Afrike, većina su u neregularnom stanju, a oni čine manje od 0,2 odsto od ukupne populacije od oko 12 miliona.

Tunis, sjevernoafrička država sa određenim djelovima obale koja se nalazi manje od 150 kilometara od italijanskog ostrva Lampeduza, često bilježi pokušaje odlaska migranata u Italiju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније