Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RSE ]

12. 03. 2023. 19:05   >>  19:08

OŠTRA KRITIKA PENSA

"Tramp će odgovarati pred istrorijom zbog napada na Kapitol"

Bivši američki potpredsjednik Majk Pens je svom bivšem šefu i predsjedniku Donaldu Trampu u subotu uputio dosad najžešći prekor, rekavši da će odgovarati pred istorijom zbog svoje uloge u napadu na američki Kapitol 6. januara 2021.

Pens je bio u Kapitolu kada je hiljade Trampovih pristalica provalilo u zgradu u pokušaju da spriječi Kongres u potvrđivanju rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine, na kojima je Trampa pobijedio Džo Bajden.

Pens je kao potpredsjednik imao ustavnu ulogu predsjednika Senata, pa je predsjedavao nad ceremonijalnim procesom odobravanjem glasova izbornog koledža u svrhu odabira novog predsjednika i potpredsjednika.

Tramp je tokom opsade Kapitola na društvenoj mreži Tviter napisao nekoliko poruka – u jednoj je republikance pozvao na "borbu", a u drugima je iznosio lažne tvrdnje o izbornoj prevari. Kritikovao je i Pensa što potvrđuje izborni rezultat.

Tramp nije bio u pravu, rekao je Pens okupljenim novinarima i njihovim gostima na svečanoj večeri Gridiron Cluba u Vašingtonu.

"Nijesam imao pravo da oborim izbore, a njegove bezobzirne riječi su ugrozile moju porodicu i sve u Kapitolu tog dana i znam da će Donald Tramp odgovarati pred istorijom", dodao je.

Pensa, koji razmatra kandidaturu za nominaciju Republikanske stranke za predsjedničke izbore 2024. godine, tokom napada je na sigurno sklonila policija.

Rijetko se osvrtao na 6. januar u mjesecima nakon incidenta, ali zatim je češće počeo da iznosi kritike na račun izgrednika i tadašnjih postupaka svog bivšeg šefa.

Oštro je kritikovao Trampove nastupe u nedavnim medijskim intervjuima, a u memoarima objavljenim u novembru je Trampa optužio da mu je ugrozio porodicu.

Ipak, Pensovi su komentari u subotu dosad bili najžešći.

"To što se tog dana dogodilo je sramota. Prikazivati to bilo kako drugačije je uvreda prema pristojnosti. I dokle god sam ja živ, nikad neću umanjiti pretrpljene povrede, izgubljene živote ili junaštvo policije tog tragičnog dana", kazao je Pens.

Pensov odnos s Trampom bio je zamršen otkako su napustili izvršnu vlast. Kritikovao je ponašanje bivšeg predsjednika, ali suzdržavao se od žešćih prekora.

Takođe je odbio saradnju sa odborom Predstavničkog doma koji je istraživao napad na Kapitol, opisavši rad tog tijela, koje su uglavnom činile demokrate, kao pristran.

Komentari bivšeg potpredsjednika u subotu ukazuju na to da je spreman da se snažnije distancira od Trampa dok se zagrijava kampanja za predsjedničke izbore 2024. godine, čak i ako to znači gubitak miliona glasova republikanaca, koji su i dalje odani bivšem predsjedniku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније