Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

23. 03. 2023. 16:14   >>  16:38

ŠVEDSKA

Traže objašnjenje od Mađarske za odlaganje ratifikacije njenog ulaska u NATO

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je danas da će tražiti objašnjenje od Mađarske zašto je mađarski parlament izabrao da odobri ulazak Finske u NATO prije Švedske.

"Pitaću zašto odvajaju Švedsku od Finske. To su signali koje nismo ranije vidjeli", rekao je Kristerson za švedski radio SR, navodeći da "apsolutno" namjerava o tome da razgovara danas sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom.

Dvojica zvaničnika učestvuju na samitu EU u Briselu, a Švedska je aktuelni predsjedavajući Unije do kraja juna.

Finska i Švedska su se prijavile za članstvo u NATO u maju 2022. godine poslije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Mađarska i Turska su jedine članice NATO-a koje još nijesu ratifikovale u svojim parlamentima pristupanje te dvije zemlje, ostalih 28 članica to je već učinilo.

Mađarski parlament iznenadio je prošle nedjelje odlukom da odredi datum za ratifikaciju ulaska Finske u NATO, uz odluku da za Švedsku to bude "kasnije".

Ta vijest je uvećala probleme Štokholma čiji istorijski ulazak u Alijansu blokira Turska, koja je otvorila put za Finsku. Ankara optužuje Švedsku da je luka za kurdske militante, koje naziva teroristima i da odbija njihovo izručenje.

Orbanova nacionalistička vlada kaže da podržava ulazak Švedske, kao i Finske u Alijansu, ali dodaje da je njena parlamentarna većina suviše neizvjesna za Štokholm.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније