Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

29. 03. 2023. 14:12   >>  14:12 1

MANEVRI U TRI REGIONA SIBIRA

Ruska vojska počela vježbe strateških nuklearnih raketnih snaga

Ruska vojska je danas počela vježbe svojih strateških raketnih snaga i razmjestila mobilne raketne bacače u Sibiru da bi pokazala velike nuklearne sposobnosti.

U okviru vježbi mobilni raketni bacači "Jars" manevrisaće u tri regiona Sibira uz korišćenje mjera za skrivanje položaja od stranih obavještajnih službi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Jars" je interkontinentalna balistička raketa s dometom od oko 11.000 kilometara, koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu, i ona čini okosnicu ruskih strateških raketnih snaga.

Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo snimak velikih kamiona - vučnih vozova koji nose rakete dok izlaze iz baze. U manevre u istočnom Sibiru uključeno je oko 300 vozila i 3.000 vojnika, navodi Ministarstvo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je najavio razmještanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji koja je susjed i saveznik Rusije.

Taktičko nuklearno oružje je namijenjeno za upotrebu na bojnom polju i ima relativno kratak domet, mnogo manji u poređenju sa strateškim projektilima dugog dometa, opremljenim nuklearnim bojevim glavama koje su sposobne da unište čitave gradove.

Putinova odluka da postavi taktičko oružje u Bjelorusiji uslijedila je poslije njegovih višestrukih upozorenja da je Moskva spremna da za odbijanje napada na rusku teritoriju upotrijebi "sva raspoloživa sredstva", što se odnosi na njen nuklearni arsenal.

Otkako su ruske snage napale Ukrajinu, zvaničnici Rusije su više puta upozorili da je stalna podrška Zapada Ukrajini povećala opasnost od nuklearnog sukoba.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније