Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

15. 04. 2023. 23:30 >> 23:43

IRANSKA POLICIJA SAOPŠTILA

Mjere za identifikaciju i kažnjavanje žena bez hidžaba

Iranska policija saopštila je danas da je počela primjenu mjere za identifikaciju i kažnjavanje žena koje krše pravila oblačenja nametnuta u zemlji, koristeći pametnu tehnologiju.

Policija je navela da od danas počinje primjenu "pažljivo planiranih akcija" u javnom prostoru, vozilima i na "mjestima na kojima se ponekad skida hidžab".

"U tom kontekstu, pametna tehnologija biće korišćena za identifikaciju ljudi koji krše zakon", dodala je policija.

Ta nova mjera dolazi u trenutku kada sve više žena prkosi obaveznom kodeksu oblačenja u Iranu. Žene su to počele poslije smrti mlade Mahse Amini u septembru, uhapšene zbog kršenja strogog pravila oblačenja.

"Prema zakonima na snazi, skidanje hidžaba se smatra zločinom. Osobe koje krše zakon odgovorne su za svoja djela i za svoje ponašanje", izjavio je neimenovani visoki policijski zvaničnik.

Prema njegovim riječima, policija će upozoriti kompanije ako zaposlene žene skidaju hidžab na radnom mjestu. Tim kompanijama će prijetiti zatvaranje u slučaju da zaposlene žene i dalje skidaju hidžab poslije upozorenja.

Iranske vlasti su ranije u nekoliko navrata upozorile da će svako ko skine veo na javnom mjestu biti "kažnjen".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније