Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

21. 04. 2023. 22:01 >> 22:01

PENTAGON

"Vojska SAD spremna da asistira u evakuaciji američke ambasade u Sudanu"

Prvi čovjek Pentagona Lojd Ostin (Lloyd Austin) rekao je danas da je američka vojska rasporedila snage i da razmatra opcije asistiranja u potencijalnoj evakuaciji osoblja ambasade SAD u Sudanu, u kojem je bezbjednosna situacija pogoršana u borbama snaga dva zaraćena generala.

Cilj je da se "obezbijedi da možemo imati što više opcija, ako budemo pozvani da nešto uradimo. A još nismo pozvani da bilo šta radimo", rekao je Ostin na konferenciji za novinare u američkoj vazduhopolovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj.

Ostin i načelnik američkog generalštaba Mark Majli (Mark Miley) sastali su se u bazi u Ramštajnu sa ministrima odbrana drugih zemalja da razmotre dodatnu podršku Ukrajini.

Prema riječima jednog američkog zvaničnika, manji broj američkih vojnika počeo je da pristiže u Džibuti, zemlju na Rogu Afrike, gdje SAD preraspodjeljuju snage i opremu radi asistiranja u eventuanoj evakuaciji svog osoblja iz ambasade u Sudanu.

Taj zvaničnik je rekao da su ovi vojnici namijenjeni upravo za ovaj zadatak.

Američke trupe se premještaju u bazu Lemonijer u Džibutiju, a planiranje evakuacije je počelo najranije u ponedjeljak, nakon što je konvoj američke ambasade napadnut u Kartumu, glavnom gradu Sudana.

Mark Majli je razgovarao u Ramštajnu o situaciji u Sudanu sa bezbjednonim zvaničnicima Njemačke, Italije i Kanade, a jedna od tema bila je izbjegavanje preklapanja eventualnih akcija evakuacije, rekao je anonimni američki zvaničnik.

Borbe trupa redovne sudanske vojske koje vodi jedan general i paravojnih snaga koje vodi drugi general sve su gore. Vojska je otpisala svaku mogućnost pregovora i isključivo traži predaju druge strane.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније