Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

03. 05. 2023. 22:37   >>  22:37

AKCIJA U BRAZILU

Policija pretresla Bolsonarov dom u okviru istrage lažnih podataka o vakcinaciji

Brazilska policija je danas pretresla dom bivšeg predsjednika Žaira Bolsonara u Braziliji i uhapsila dva njegova saradnika, u okviru istrage falsifikovanja podataka o vakcinaciji protiv korona virusa, izjavili su upućeni izvori.

Istraga bi mogla da odgovori na pitanja o tome kako je Bolsonaro, istaknuti protivnik vakcinacije koji je često izražavao sumnju u njenu efikasnost, registrovan kao vakcinisan u zdravstvenim kartonima koji su u februaru postali dostupni javnosti, navodi agencija Rojters.

Riječ je o jednoj od više istraga koje se vode protiv bivšeg desničarskog predsjednika Brazila. Bolsonaro, koji negira sve optužbe, pod istragom je i za vršenje pritisaka na birače, ugrožavanje legitimiteta brazilskih izbora i pronevjeru poklona iz inostranstva.

Federalna policija je danas navela da su njeni pripadnici izvršili 16 pretresa i uhapsili šest osoba u Braziliji i Rio de Žaneiru, ne navodeći njihova imena.

Upućeni izvori su rekli da su u operaciji uhapšeni Mauro Sid i Maks Giljerme, Bolsonarovi saradnici dok je bio predsjednik, koji su ostali njegovi pomoćnici i pošto mu je istekao mandat na kraju prošle godine.

Policija je saopštila da istražuje "lažne podatke" unijete u zdravstveni sistem između novembra 2021. i decembra 2022. godine, kada je Bolsonaro bio predsjednik.

Na osnovu te manipulacije podacima, bilo je moguće izdavanje potvrda o vakcinaciji koje su korišćene za zaobilaženje ograničenja nametnutih zbog korona virusa u Brazilu i SAD, navela je policija.

Policija navodi i da istraga ukazuje na "ideološke razloge" za zaobilaženje propisa o vakcinaciji sa ciljem "održavanja diskursa napada na vakcinaciju protiv korona virusa".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније