Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

09. 05. 2023. 22:31 >> 22:32

ZVANIČNICI SAOPŠTILI

Vašington neutralizovao dugogodišnji ruski sistem sajberšpijunaže

SAD su objavile danas da su neutralizovale špijunski softver nazvan "Snejk" (Snake), koji su prema njima, ruske obavještajne službe više puta koristile protiv zemalja članica NATO tokom posljednjih 20 godina.

"Zahvaljujući visokotehnološkoj operaciji koja je preokrenula ovaj zloćudni ruski softver protiv samog sebe, američke snage bezbjednosti neutralizovale su jednu od najnaprednijih ruskih alatki za kontrašpijunažu", rekla je zamjenica ministra pravde Liza Monako u saopštenju.

Poremećena je dugogodišnja ruska kampanja sajber špijunaže u kojoj su kradene osjetljive informacije iz kompjuterskih mreža desetina zemalja, uključujući SAD i druge NATO zemlje, prenosi AP.

Tužioci su povezali špijunske operacije za jedinicu ruske savezne bezbjednosne službe ili FSB, i optužili hakere da su krali dokumente iz stotina kompjuterskih sistema koji su pripadali vladama NATO zemalja, neidentifkovanog novinara za američku novinsku organizaciju koja je izvještavala o Rusiji i druge ciljeve od interesa za Kremlj.

"Dvadeset godina FSB se oslanjao na Snejk malver da sprovodi sajber špijunažu protiv SAD i naših saveznika.. To se završava danas", rekao je u saopštenju pomoćnik američkog ministra pravde Metju Olsen, šef odeljenja Nacionalne bezbjednosti u američkom ministarstvu pravde.

Nisu imenovane konkretne mete ovih sajber napada ali američki zvaničnici su opisali ovu kampanju špijunaže kao znatnu, i da je uspješno izvlačila osjetljive dokumente iz NATO zemalja kao i da je bila uperena protiv američkih vladinih agencija i drugih u SAD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније