Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

10. 05. 2023. 22:14   >>  22:10

OBJAVILA VLADA

Poljska naziv Kalinjingrada zamijenila starim poljskim nazivom Krolevic

Ruski naziv Kalinjingrada u istoimenoj ruskoj enklavi između Poljske i Litvanije, nestao je sa mapa i iz zvaničnih poljskih dokumenata i biće zamijenjeno starim poljskim nazivom tog grada - Krolevic, objavila je danas vlada u Varšavi.

Navodeći preporuku državne Komisije za nazive, poljski ministar za razvoj, Valdemar Buda, rekao je da će Kalinjingrad ponovo imati svoj stari poljski naziv Krolevic za istorijski i pruski grad Keningsberg.

"Ne želimo rusifikaciju Poljske i odatle naša odluka da Kalinjingrad i njegovu oblast nazovemo po našem jeziku", rekao je ministar Buda u zvaničnom saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odmah reagovao navodeći da se ne radi više o rusofobiji već da se u Poljskoj događaju "procesi koji su na granici ludila".

"To ne donosi ništa dobro za Poljsku, to nije samo neprijateljsko djelovanje, već antagonizam", rekao je Peskov.

Grad koji je osnovan 1255, sve do 4. jula 1946. bio je poznat po germanskom imenu Kenigsberg (poljski Krolevic). Tokom istorije Kalinjingrad je bio značajan administrativni centar više država i oblasti, počev od Države Tevtonskog reda, preko Pruskog vojvodstva i Prusije, pa do njemačke pokrajine Istočne Pruske. Posle Drugog svjetskog rata taj grad je ušao u sastav Sovjetskog Saveza kao Kalinjingrad u čast sovjetskog revolucionara i državnika Mihaila Kalinjina.

"Činjenica da je velikom gradu blizu naše granice dato ime Kalinjina, kriminalca su odgovornog za odluku o masovnom pogubljenju poljskiih zvaničnika u Katinu 1940, budi u Poljskoj negativna osjećanja", rekao je ministar Buda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније