Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ N1 ]

15. 05. 2023. 23:14 >> 23:14
1

STOLTENBERG

"Ne znam kako će se rat završiti, ali moramo spriječiti da se ponovi"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da lideri alijanse razgovaraju o tome kako da osiguraju da se Ukrajina ne nađe ponovo na udaru Rusije po okončanju rata, ali da brinu da ne načine potez koji bi taj savez mogao da uvuče u širi sukob.

Uoči samita lidera članica NATO-a u Litvaniji 11. i 12. jula, Stoltenberg je u Kopenhagenu rekao da su u toku konsultacije, ali je odbio da iznese detalje o tim razgovorima.

"Ne znamo kako će se ovaj rat završiti, ali ono što znamo jeste da je izuzetno važno da budemo u stanju da spriječimo ponavljanje istorije kada on bude završen", kazao je Stoltenberg.

On je ukazao na rusko pripajanje ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i sukob Rusije sa Gruzijom 2008. godine, rekavši da to "mora da prestane".

"Jedini način da se osigura prestanak toga je i da se obezbijedi da Ukrajina ima vojnu snagu dovoljnu da odvrati i da se odbrani od dalje agresije Rusije, ali i da pronađe neku vrstu okvira koji će spriječiti predsjednika (Rusije Vladimira) Putina da nastavi da narušava evropsku bezbjednost", naveo je Stoltenberg.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži "bezbjednosne garancije" od NATO-a kako bi odbio svaki budući napad Rusije.

Članice NATO-a imaju koristi od garancije kolektivne bezbjednosti, budući da član pet osnivačkog Vašingtonskog sporazuma propisuje da se napad na bilo koju od njih smatra napadom na sve.

Stoltenberg je danas rekao i da bi eventualno bilateralno izdavanje bezbjednosnih garancija Ukrajini od članica NATO-a, posebno velikih, bilo "veoma blizu članu pet" i dodao da "nema načina da se pronađe lako rJešenje za ta pitanja".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније