Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ ROJTERS ]

22. 05. 2023. 15:40 >> 15:56
1

PREDSJEDNIK NIKOL PAŠINjAN SAOPŠTIO

Jermenija će priznati Nagorno Karabah kao dio Azerbejdžana

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je danas da se u sklopu teritorije Azerbejdžana koju je Jerevan spreman da prizna nalazi i Nagorno-Karabah.

''Tih 86,6 hiljada kvadratnih kilometara uključuje i Nagorno-Karabah. Ali takođe se mora navesti da bi o pitanjima prava i bezbjednosti Jermena u Nagorno-Karabahu trebalo da se razgovara u formatu Baku-Stepanakert'', rekao je on.

Pašinjan je istovremeno izrazio nadu u skori dogovor o tekstu mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom, iako je priznao da ne smatra realnim da se ovaj dokument potpiše na sastanku sa Ilhanom Alijevom u Moskvi 25. maja, prenosi Rojters.

Pašinjan je prošle nedelje govorio o međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta Jermenije i Azerbejdžana u okviru sovjetskih administrativnih granica.

Prema njegovim riječima, Baku priznaje 29,8 hiljada kvadratnih kilometara teritorije Jermenije, a Jerevan - 86,6 hiljada kvadratnih kilometara teritorije Azerbejdžana.

Podsjetimo, sukobi u Nagorno Karabahu eskalirali su 27. septembra i najteži su još od devedesetih godina prošlog vijeka, kada je poginulo oko 30.000 ljudi.

Strane su postigle dogovor o prekidu vatre, ali su jedna drugu u više navrata optužile za kršenje primirja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније