Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

23. 05. 2023. 12:02 >> 12:02

ŠIROM ZEMLjE

U Brazilu proglašena vanredna situacija za zdravlje životinja

Brazilsko Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je "vanrednu situaciju za zdravlje životinja" širom zemlje, najvećeg svjetskog izvoznika živine, jer su otkriveni slučajevi ptičjeg gripa kod divljih ptica.

Mjera, koja će biti na snazi 180 dana, ima za cilj "sprečavanje (bolesti) da dospije u proizvodnju živine, kao i očuvanje divlje faune i flore i zdravlja ljudi", navelo je u saopštenju brazilsko ministarstvo.

"To omogućava mobilizaciju resursa kako bi se spriječilo širenje virusa. Zabranjeni su i sajmovi, takmičenja i izložbe živine", dodalo je ministarstvo.

Brazilske vlasti saopštile su u ponedjeljak da su otkrile tri nova slučaja ptičijeg gripa, čime je ukupan broj zabielježenih od sredine maja u zemlji osam. Svi slučajevi se tiču divljih ptica u nekoliko područja širom Brazila.

Brazil je najveći svjetski izvoznik pilećeg mesa sa 35 odsto tržišta, prema podacima Ministarstva poljoprivrede za 2022.

Ptičji grip je uzrok visoke smrtnosti divljih ptica i živine. Bolest je rijetko zabielježena kod ljudi, i obično se dešava bliskim kontaktom sa zaraženim pticama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније