Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina/M.L.B. ]

23. 05. 2023. 22:27 >> 22:27

PROCJENE EK

Stabilna očekivanja potrošača u eurozoni u maju

Očekivanja potrošača u eurozoni bila su više-manje stabilna u maju, zadržavši se znatno ispod dugoročnog prosjeka, pokazale su procjene Evropske komisije.

Indeks očekivanja potrošača u eurozoni u maju je uvećan samo 0,1 bod u odnosu na april, na minus 17,4 boda, kazali su iz EK.

Na nivou cijena cijele EU očekivanja potrošača blago su poboljšana, što se ogledalo u rastu indeksa za 0,6 bodova u odnosu na aprilsku vrijednost, na minus 18,3 boda.

Vrijednosti indeksa i za 20-članu eurozonu i EU u cjelini i dalje su znatno ispod dugoročnog prosjeka, navodi EK u redovnom mjesečnom izvještaju.

U septembru su se indeksi spustili na najniži nivo otkada Komisija objavljuje izvještaje, odražavajući strahovanja građana na oba područja od poskupljenja hrane i energije početkom zime.

Aktuelna anketa sprovedena je od 1. do 21. maja.

Kompletan izvještaj EK obuhvaća i očekivanja u industriji, maloprodaji, uslužnom i građevinskom sektoru, a biće objavljen krajem mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније