Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

24. 05. 2023. 22:50 >> 22:50

IZBORI U GRČKOJ

Grčka dobija prelaznu vladu, novi izbori u junu

Predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu naložila je danas predsjedniku najvišeg privrednog suda, Suda za poravnanja, Joanisu Sarmasu da formira prelaznu vladu koja će organizovati nove izbore do kraja juna.

Tri dana posle parlamentarnih izbora u Grčkoj, na kojima nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu, Sakelaropulu je rekla da je rješenje formiranje prelazne vlade, u skladu sa Ustavom.

"Velika je čast, ustavna obaveza i moja dužnost kao građanina da prihvatim ovu odgovornost", kazao je 66-godišnji Sarmas koji će uskoro formirati vladu.

Na izborima održanim 21. maja, konzervativna Nova demokratija premijera Kirijakosa Micotakisa osvojila je 40,8 odsto glasova, drugo mjesto sa 20,1 odsto zauzela je levičarska Siriza Aleksisa Ciprasa, a treće socijaldemokratska koalicija predvođena strankom Pasok, sa 11,5 odsto glasova.

Nijedna od tri vodeće stranke nije bila spremna na koalicionu vladu.

Micotakis u ponedeljak nije prihvatio mandat za formiranje vlade jer će na novim izborima, koje je najavio za 25. jun, imati znatno veće izglede da osvoji apsolutnu većinu nego na prošlonedeljnim kada je njegova partija osvojila 146 od 300 mesta u parlamentu.

Izbori su u nedelju održani po zakonu, po proporcionalnom modelu, kojeg je uvela prethodna vlst levčiarske SIRIZE, koji ne nagrađuje prvoplasiranu stranku i time joj otežava da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu. Međutim, na narednim izborima važiće u međuvremenu vraćeni, a izmijenjen prethodni zakon koji po većinskom modelu najjačoj stranci omogućava da dobije dodatne, bonus mandate, što joj znatno olakšava put do osvajanja parlamentarne većine.

Pad kupovne moći i teškoće sastavljanja kraja s krajem ostaju glavna briga stanovništva koje je podnelo bolne mjere štednje u poslednjih deset godina, te su ovo prvi izbori otkako se Grčka oslobodiila "nadzora" povjerilaca koji su joj obezbijedili izlazak iz teške finansijske krize.

Ta zemlja i dalje ima veliki javni dug od više od 170 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Inflacija je prošle godine bila gotovo deset odsto, što je dodatno pogoršalo teškoće stanovništva.

Micotakis je izbore raspisao mesec dana posle željezničke nesreće koja je pokazala duboke manjkavosti državnog sistema. Vladu je pogodio i skandal prisluškivanja novinara i istaknutih političara špijunskim softverom na njihovim telefonima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније