Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

01. 06. 2023. 22:28 >> 22:31

NE PRIDRŽAVAJU SE SPORAZUMA

SAD najavljuju sankcije odgovornima za nastavak nasilja u Sudanu

Bijela kuća je danas saopštila da će uvesti sankcije ljudima "koji održavaju nasilje" u Sudanu, s obzirom da se zaraćene strane ne pridržavaju sporazuma o prekidu vatre.

Kako je saopštio Stejt department, SAD uvode vizna ograničenja za određene ljude u Sudanu, uključujući zvaničnike dvije zaraćene oružane formacije - Sudanskih oružanih snaga i Snaga za brzo reagovanje - kao i lidere iz doba režima Omara al-Bašira, koji su "odgovorni za podrivanje ili su učesnici u podrivanju sudanske demokratske tranzicije".

Predsjednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) je 4. maja postavio osnov za sankcije kada je izdao uredbu o proširenju ovlašćenja Amerike da odgovori na nasilje u Sudanu i pomogne da sukob okonča.

"Ove mjere imaju za cilj da na odgovornost pozovu one koji su odgovorni za podrivanje mira, bezbjednosti i stabilnosti Sudana", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven (Jake Sullivan).

Kako je izjavila ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen), "sankcijama se prekidaju ključni finansijski tokovi i Snagama za brzo reagovanje i Sudanskim oružanim snagama, lišavajući ih resursa potrebnih za plaćanje vojnika, ponovno naoružavanje, snabdijevanje i vođenje rata u Sudanu".

"Sjedinjene Države stoje na strani civila protiv onih koji nastavljaju nasilje prema narodu Sudana", rekla je Jelen.

SAD su danas pozvale zaraćene strane u Sudanu da se vrate pregovorima o prekidu vatre i ulože zajednički napor da se pridržavaju trajnog primirja nakon što su mirovni napori iznova propali.

Sudanska vojska je juče suspendovala učešće u mirovnim pregovorima, koji su se održavali u Saudijskoj Arabiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније