Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ n1 ]

02. 06. 2023. 12:19 >> 12:19

RAZGOVARAO SA VUČIĆEM I OSMANI

Borelj zatražio nove izbore u opštinama na sjeveru Kosova

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj zatražio je takođe raspisivanje novih lokalnih izbora u opštinama na severu Kosova, učešće Srba u tom izbornom procesu i početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Borelj je na Tviteru sinoć napisao da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Kosova Vljosom Osmani i razgovarao o „opasnoj situaciji na sjeveru Kosova“.

On je u objavi naveo da je imao zajednički sastanak predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, ali i da je imao odvojene sastanke sa Vučićem i Osmani.

„Imamo tri jasna zahtjeva, a to su novi lokalni izbori odmah, obezbjeđenje učešća kosovskih Srba u izbornom procesu, početak rada na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga pod okriljem EU“, napisao je Borelj.

„Ako se to ne uradi biće ozbiljnih posljedica za naše odnose“, dodao je on u objavi posle sastanka sa predsjednicima Srbije i Kosova na margini skupa Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Uz poruku na Tviteru priložene su slike na kojima se vidi kako se Borelj odvojeno sastaje sa Osmani i Vučićem, kao i zajednički sastanak na kome su Osmani, Vučić zajedno sa Boreljom, Makronom i Šolcom.

Prije Borelja gotovo identičnu inicijativu predstavio je francuski predsjednik Emanuel Makron u ime Francuske i Njemačke.

Makron je izjavio sinoć u Moldaviji da su Pariz i Berlin apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније