Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

08. 06. 2023. 10:37 >> 10:37

PODIGNUT NIVO PROPRAVNOSTI

Pojačana aktivnost vulkana Majon na Filipinima

Filipinski vulkanološki i seizmološki institut upozorio je danas na mogućnost neposredne opasne erupcije vulkana Majon u centru arhipelaga i pozvao na evakuaciju stanovništva.

Poslije upozorenja, stotine porodica koje žive blizu planine Majon u provinciji Albaj biće razmještene u bezbjednije oblasti.

Institut je upozorio na pojačane rizike isticanja lave, ispuštanja opasnih gasova i potencijalne eksplozivne aktivnosti u nedjeljama i čak danima koji dolaze.

Upozorenje je prešlo sa nivoa dva na nivo tri na skali od nula do pet.

Planina Majon, koja liči na gotovo savršenu kupu nalazi se na oko 330 kilometara jugoistočno od Manile, i smatra se da je među najnestabilnijim od 24 aktivna vulkana na Filipinima.

Seizmološki institut saopštio je da je danas primijetio na istočnim i jugoistočnim stranama Majona tri lavine toplog vulkanskog pepela, kamenja i gasa.

Eužen Eskobar iz Agencije za prirodne katastrofe provincije Albej rekao je da su sve pripreme obavljene. Zvaničnici agencije naveli su da će biti evakuisani mještani sela Anoling koje se nalazi na stranama vuklana.

Istovremeno vulkan Taal, koji se nalazi na oko 50 kilometara južno od glavnog grada Filipina Manile ispustio je sumpor dioksid ove nedjelje i prekrio oblakom pepela susjedna sela, čiji stanovnici su pozvani da ostanu u svojim domovima. Seizmološki institut je naveo da je nivo uzbune jedan.

Filipini su često pogođeni vulkanskom i seizmičkom aktivnoštću zbog položaja na pacifičkom "pojasu vatre" gdje se susrijeću tektonske ploče.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније