Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ N1 ]

08. 06. 2023. 22:49 >> 22:50

ŠOLC U ITALIJI

"Ne smijemo da ostavimo mediteranske zemlje same sa izazovima migracija"

Zemlje Evropske unije treba zajedno da odgovore na izazov migracije i da ne "ostavljaju same mediteranske zemlje", izjavio je u Rimu njemački kancelar Olaf Šolc poslije sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

"Svi oni u EU koji žele da se suoče sa izazovima migracije to mogu jedino zajedno. Svako iskušenje da se problem prepusti nekom drugom je osuđeno na neuspjeh", rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa premijerkom Italije.

Meloni, liderka koalicije krajnje desnice, fokusirala je svoju predizbornu kampanju 2022. godine uglavnom na borbu protiv ilegalne imigracije, ali je od početka godine Italija zabilježila veliki porast broja migranata.

Prema podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, oko 52.300 migranata stiglo je u Italiju od početka godine, u poređenju sa 21.200 u istom periodu 2022. godine.

Italija, zemlja prvog ulaska u EU gdje su stotine hiljada migranata stigle posljednjih godina, kritikuje svoje partnere u EU zbog nedostatka solidarnosti u raspodjeli migranata, čak iako veliki broj njih naknadno napusti tu zemlju.

"Razgovarali smo o tome kako Italija, prilično sama, putuje Mediteranom da bi spasila ljudske živote. Italija radi izvanredan posao, ali mislim da je veliki izazov raditi taj posao zajedno u okviru EU", rekla je italijanska premijerka.

Prema njenim riječima, prava pitanja su odbraniti spoljne granice, boriti se protiv trgovine ljudima i promovisati legalnu imigraciju.

"Italija, Grčka i druge mediteranske zemlje suočavaju se sa ogromnim izazovom, jer se povećava broj ljudi koji pristižu na njihove granice. Ne možemo ostaviti Italiju i druge zemlje same, moramo usvojiti pristup solidarnosti i odgovornosti", rekao je Šolc ranije u intervjuu za Korijere dela Sera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније