Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 07. 2014. 09:07   >>  09:07

OBAMA - JINPING

SAD i Kina da poboljšaju odnose

Američki predsjednik Barak Obama poručio je u razgovoru sa svojim kineskim kolegom Sji Jinpingom da SAD i Kina moraju da poboljšaju međusobnu komunikaciju.

Bijela kuća je saopštila da je poboljšanje komunikacije i koordinacije SAD i Kine potrebno da bi obezbijedili da Sjeverna Koreja ispunjava preuzete obaveze i da bi odgovorili na nuklearne prijetnje Pjongjanga.

 

 

Zvanični Vašington već neko vrijeme vrši pritisak na Kinu, najmoćnijeg saveznika Sjeverne Koreje, da zauzeme tvrđi stav u odnosu na sjevernokorejski nuklearni program, prenijela je agencija AP. 

Bijela kuća je saopštila da su dvojica lidera "razgovarali o potrebi za kontinuiranom saradnjom SAD i Kine" i u tekućim pregovorima između Irana i šest svjetskih sila (pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti i Njemačke). 

"Predsjednik (Obama) je naglasio potrebu da Iran preduzme korake neophodne da bi ubijedio međunarodnu zajednicu da je njegov nuklearni program isključivo miroljubiv", navodi se u saopštenju, dodaje Rojters. 

Razgovor Obame i Sjia uslijedio je poslije dvodnevnih razgovora u Pekingu koji su bili prilika da dvije najveće svjetske ekonomije smanje tenzije poslije višemjesečnih nesporazuma o brojnim pitanjima. 

Naredni susret dvojice lidera planiran je na azijsko-pacifičkom samitu u Pekingu u novembru, kada se održava forum Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније