RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/rss.html CIA upozorila ruske službe zbog "Havana sindroma" https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/343004/cia-upozorila-ruske-sluzbe-zbog-havana-sindroma.html Direktor CIA Vilijam Berns uputio je povjerljivo upozorenje najvišim zvaničnicima ruskih obaveštajnih službi da će se suočiti sa posljedicama ako stoje iza niza misterioznih zdravstvenih incidenata poznatih kao „Havanski sindrom“ koji pogađaju američke diplomate i agente širom svijeta. To su kazali zvaničnici SAD upoznati sa ovom komunikacijom. Kako prenosi "Vašington Post", tokom posjete Moskvi ranije ovog mjeseca, Berns je pokrenuo to pitanje pred rukovodstvom ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) i Spoljne obavještajne službe (SVR).

"Rekao im je da bi izazivanje teškog oštećenja mozga i drugih iscrpljujućih bolesti koje je nanijeto američkom osoblju i članovima njihovih porodica prevazišlo granice prihvatljivog ponašanja za profesionalnu obaveštajnu službu", rekli su zvaničnici. 

U upozorenju nije pripisana krivica, navodi list, ali činjenica da je Berns formulisao upozorenje rekavši „ako“ sugeriše da nakon četiri godine istraga u više administracija, američka vlada i dalje nije u stanju da utvrdi uzrok neobičnih incidenata.

"Ipak, direktorova odluka da direktno svojim kolegama u Moskvi iznese mogućnost ruske umiješanosti podvukla je duboku sumnju CIA u krivicu Kremlja. CIA je odbila da komentariše Bernsovo upozorenje Rusima, koje ranije nije objavljeno. Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtjeve za komentar", piše u članku. 

Kako se tvrdi, Moskva je ranije poricala bilo kakvu umiješanost u incidente a ovaj fenomen dobio je ime po kubanskoj prestonici gdje su američke diplomate i obavještajci prvi put prijavili neobične i različite simptome - od glavobolje i problema sa vidom do vrtoglavice i povreda mozga - koji su počeli 2016.godine. 

"Glavna svrha Bernsovog putovanja u Moskvu bila je da upozori Kremlj da Vašington posmatra gomilanje svojih trupa na granici Ukrajine i da neće tolerisati vojni napad na zemlju" rekli su zvaničnici.

Vašingtonski list tvrdi da njegovo pojavljivanje u Moskvi po nalogu predsjednika Dzozefa Bajdena bilo je osmišljeno da prenese ozbiljnost Vašingtona.

"Šef CIA - bivši zamjenik državnog sekretara i ambasador u Rusiji - vodio je neke od predsjednikovih najosetljivijih misija, uključujući angažman na visokom nivou sa talibanima nakon njihovog preuzimanja Avganistana", navedeno je u članku. 

Više od 200 zdravstvenih incidenata prijavljeno je širom svijeta u poslednjih pet godina, na svim kontinentima osim Antarktika, ali ne postoji jasan obrazac koji bi ih objasnio. U nekim slučajevima, zaposleni u SAD su prijavili simptome povezane sa "Havanskim sindromom", ali nakon dalje dijagnoze tegobe su pripisane drugim faktorima. 

]]>
27.11.2021T20:59:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/343004/cia-upozorila-ruske-sluzbe-zbog-havana-sindroma.html
Na ulicama Honijare sada mirno, tri žrtve protesta https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342919/na-ulicama-honijare-sada-mirno-tri-zrtve-protesta.html Na ulicama Honijare, glavnog grada Solomonskih ostrva, od jutros je mirno, poslije višednevnih nereda u kojima su poginule najmanje tri osobe, a djelovi grada uništeni. Tijela tri osobe stradale u neredima pronađena su danas u izgorjeloj prodavnici u kineskoj četvrti, saopštila je policija.

Istraga o ovim smrtnim slučajevima je u toku. To su prve žrtve od izbijanja nereda u srijedu.

Policija na Solomonskim ostrvima je juče rastjerala demonstrante koji su pokušali da dođu do rezidencije premijera Manaseha Sogavara.

Demonstranti su pokušali i upad u Parlament i traže ostavku premijera.

]]>
27.11.2021T11:40:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342919/na-ulicama-honijare-sada-mirno-tri-zrtve-protesta.html
U panici bježali iz tržnog centra, ranjene tri osobe https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342907/u-panici-bjezali-iz-trznog-centra-ranjene-tri-osobe.html Tri osobe su ranjene u pucnjavi u tržnom centru prepunom kupaca u Daramu, gradu u američkoj državi Sjevernoj Karolini. Policija je saopštila da je među ranjenima i desetogodišnje dijete, navodeći da mu život nije ugrožen, preneo je "Ej-Bi-Si njuz".

Sve se odigralo u petak u popodnevnim satima po lokalnom vremenu na drugom spratu tržnog centra "Sautpoint" na "Crni petak".

Zbog pucnjave, u kojoj je učestvovalo više osoba, tržni centar je evakuisan. Prilikom evakuacije, tri osobe su lakše povrijeđene.

Policija je navela da je jedan od osumnjičenih priveden, dok su ostali u bjekstvu.

Kako je saopšteno, osobe koje su pucale su se poznavale.

]]>
27.11.2021T08:33:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342907/u-panici-bjezali-iz-trznog-centra-ranjene-tri-osobe.html
Upad u Ukrajinu imao bi cijenu https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342893/upad-u-ukrajinu-imao-bi-cijenu.html Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas Rusiju da bi svaki pokušaj upada u Ukrajinu imao svoju cijenu dok raste zabrinutost zbog ruskog gomilanja vojnika kod ukrajinske granice. Ukrajina je navela da je Moskva zadržala oko 90.000 vojnika blizu njihove zajedničke granice poslije velikih vojnih vježbi u zapadnoj Rusiji ranije ove godine.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane navelo je da su jedinice ruske vojske ostale blizu Jelnja oko 260 kilometara sjeverno od granice.

Moskva demantuje da planira bilo kakvu invaziju i odbija da daje detalje o kretanju svojih vojnika na sopstvenoj teritoriji.

"Ako Rusija upotrijebi snagu protiv Ukrajine to će imati cijenu, to bi imalo posljedice", rekao je Stoltenberg uoči sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse u Letoniji od 30. novembra do 1. decembra na kojem će jedno od glavnih pitanja na dnevnom redu biti aktivnosti Rusije.

Stoltenberg je rekao da je ovo drugi put ove godine da je Rusija nagomilala snage u regionu, i da su tu uključeni i tenkovi, artiljerija, oklopne jedinice, bespilotne letjelice i elektronski sistemi ratovanja kao i vojnici spremni za borbu.

"To vojno gomilanje nije provocirano i za to nema objašnjenja. To podiže tenzije i stvara rizik da dođe do grešaka", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, ne znaju se namjere Rusije, koja je ranije sprovela invaziju na Ukrajinu.

Rusija je pripojila ukrajinsko crnomorsko poluostrvo Krim 2014. godine kada je proruski predsjednik svrgnut masovnim protestima. Ubrzo zatim Rusija je podržala separatističku pobunu na istoku Ukrajine.

Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da šalje vojnike i oružje pobunjenicima što Moskva demantuje.

]]>
26.11.2021T22:50:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342893/upad-u-ukrajinu-imao-bi-cijenu.html
Optuživan za kršenje ljudskih prava a izabran na čelo Interpola https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342823/optuzivan-za-krsenje-ljudskih-prava-a-izabran-na-celo-interpola.html Švajcarski list "Neue Zürcher Zeitung" (NZZ) objavio je da je u Istanbulu Ahmed Naser Al-Raisi izabran za novog predsjednika Interpola, ali protiv ovog šefa policije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) godinama se iznose najteže optužbe. Kako se ističe, od 2015. godine on je generalni inspektor MUP Emirata, a samim tim i šef bezbejdnosnog aparata koji je ozloglašen zbog grubog postupanja i masovnog nepoštovanja ljudskih prava. Kako piše švajcarski list, mnogi ga smatraju lično odgovornim za patnju i zlo koje ih je zadesilo.

"Al-Raisi je u juče u Istanbulu izabran za novog predsjednika Interpola. Funkcija predsjednika Interpola je počasna pozicija, pravi šef organizacije je generalni sekretar Jirgen Stok, Njemac. Ali svaki izbor šalje signale - u ovom slučaju pogrešne, kako tvrde brojni političari i organizacije za ljudska prava. Već sama njegova nominacija izazvala je burne proteste. U Francuskoj i Turskoj ga optužuju za mnogobrojna mučenja. Preko 30 organizacija za ljudska prava se usprotivilo ovom izboru, a 25 francuskih parlamentaraca zatražilo je od predsjednika Makrona da interveniše", piše u članku.

List NZZ tvrdi da što se tiče poštovanja ljudskih prava - bilans Emirata je katastrofalan.

"No, i pored toga Abu Dabi godinama pokeriše za uticaj i priznanje na međunarodnom nivou. Za zemlju sa nešto manje od milion i po državljana i oko deset miliona stanovnika - to je ambiciozno. Ali Emirati imaju novca i navikli su da sve što hoće kupe -  u ovom slučaju fotelju predsjednika Interpola", piše u članku.

Takođe, ukazuje se da Emirati koriste najsavremenija sredstva u borbi protiv disidenata i politički nepoželjnih. Ahmeda Mansura, blogera i aktivistu za ljudska prava, stavili su iza rešetaka uz pomoć “Pegasusa”, izraelskog softvera za nadzor.

"Mansur je suđen na deset godina zatvora, uprkos činjenici da ga EU i organizacije za ljudska prava smatraju nevinim. Za Emirate, Kinu i druge autoritarne režime širom sveta, izbor Raisija je razlog za slavlje: još jedan dalji korak u eroziji ljudskih prava u internacionalnim okvirima", ukazano je u članku. 

 

]]>
26.11.2021T15:42:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342823/optuzivan-za-krsenje-ljudskih-prava-a-izabran-na-celo-interpola.html
Ukrajina spriječila državni udar https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342819/ukrajina-sprijecila-drzavni-udar-.html Ukrajina je otkrila zavjeru o pokušaju da se naredne sedmice izvede državni udar, rekao je danas predsjednik Volodimir Zelenski i upozorio na prijetnje vojne eskalacije iz Rusije. On je, na konferenciji za novinare, kazao da imaju izazove ne samo od Rusije i moguće eskalacije, već i velike unutrašnje izazove. "Dobio sam informaciju da će se u našoj zemlji desiti državni udar 1. i 2. decembra", kazao je Zelenski.

On je saopštio i detalje koji se odnose na pokušaj državnog udara, ali nije doveo Rusiju u vezu s tim.

Kako prenosi Rojters, Rusija gomila snage u blizini granice s Ukrajinom, a Kijev, SAD i NATO izražavaju zabrinutost zbog mogućeg ruskog napada, što je Kremlj odbacio kao lažan i alarmantan nagovještaj.

Zelenski je ponovio da Ukrajina u potpunosti kontroliše svoje granice i spremna je za svaku eskalaciju.

"Mogućnost rata velikih razmjera sa Rusijom postoji, ali postoji i ogromna količina straha koji ističu razni mediji po ovom pitanju", naglasio je predsjednik Ukrajine.

On je upozorio da postoji ogromna količina zastrašivanja od nekih medija u smislu da će sjutra doći do rata. 

 

]]>
26.11.2021T15:23:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342819/ukrajina-sprijecila-drzavni-udar-.html
EU treba da obustavi letove sa južnom Afrikom https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342781/eu-treba-da-obustavi-letove-sa-juznom-afrikom.html Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas da treba obustaviti vazdušni saobraćaj sa južnom Afrikom kako bi se suprostavilo širenju nove varijante kovida-19. Ona je u saopštenju navela da "predlaže, u saradnji sa državama članicama, da se aktivira kočnica u slučaju nužde kako bi se zaustavio vazdušni saobraćaj iz regiona južne Afrike".

Nova varijanta korona virusa otkrivena je u Južnoj Africi za koju naučnici kažu da izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija i brzog širenja među mladim ljudima u Gautengu, najmnogoljudnijoj provinciji zemlje.

]]>
26.11.2021T10:14:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342781/eu-treba-da-obustavi-letove-sa-juznom-afrikom.html
Kina tvrdi da ima pravo da odbrani svoje firme https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342763/kina-tvrdi-da-ima-pravo-da-odbrani-svoje-firme.html Kina će preduzeti sve potrebne mjere da odbrani svoje kompanije, i ima pravo da preduzme kontramjere protiv sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova NR Kine, Zhao Lijian. On je to rekao tokom obraćanja novinarima u četvrtak nakon što je američko Ministarstvo trgovine stavilo novih osam kineskih kompanija na svoju “crnu listu”. Američko ministarstvo trgovine, koje održava “crnu listu”, dodalo je na nju osam kineskih kompanija, iz zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku, navodeći da u pojedinim slučajevima ove firme pomažu kineskim oružanim snagama na polju proizvodnje kvantnih računara.

Kompanije na toj crnoj listi se, kako javlja Slobodna Evropa, uglavnom bave kvantnim računarima, mikroelektronikom, poluprovodnicima, ali na listi je i Nacionalna laboratorija za fizičke nauke na mikronivou u Hefeiju.

Ministarstvo ih optužuje za podršku vojnoj modernizaciji kineske armije, kao i za pokušaje da pribave predmete američke proizvodnje za vojnu primjenu. 

]]>
26.11.2021T00:01:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342763/kina-tvrdi-da-ima-pravo-da-odbrani-svoje-firme.html
Ponovo protesti u Sudanu, traže poništenje sporazuma https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342762/ponovo-protesti-u-sudanu-traze-ponistenje-sporazuma.html Hiljade Sudanaca demonstriralo je na ulicama glavnog grada Kartuma i u drugim gradovima u četvrtak, nezadovoljni sporazumom između vojnih vođa i predsjednika Vlade, koji je svrgnut u vojnom udaru prije mjesec dana. Istaknute političke partije i demonstranti su protiv odluke premijera Abdale Hamdoka, koji je u nedjelju, 21. novembra potpisao sporazum sa vojskom, što je u nekim krugovima protumačeno kao izdaja, dok drugi tvrde da se radi o političkom pokriću državnog udara, prenosi Rojters Demonstranti su takođe tražili pravdu za “mučenike” ubijene u protestima prije mjesec dana.

Uz to, demonstranti su zatvorili glavnu cestu u naselju Sahafa u Kartumu, nosili su državne zastave i skandirali da “Burhan neće vladati”, aludirajući na vojnog lidera Abdel Fataha al-Burhana.

Iako je Burhan pristao da se Hamdok vrati na funkciju premijera, političke stranke i građanske organizacije tvrde da vojska ne bi trebalo da se miješa u politiku.

Prema sporazumu sklopljenom 21. novembra, Hamdok će voditi tehnokratsku vladu tokom perioda tranzicije koji bi trebalo da traje do 2023. godine, a vlast će dijeliti sa oružanim snagama.

Vojska i civilni sektor u Sudanu su ranije imali sličan dogovor, nakon svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bašira 2019. godine, kada su dogovorili podjelu vlasti do idućih izbora. Ipak, vojni udar je prekinuo to partnerstvo.

Drugi ministri u Hamdokovoj vladi su odbacili taj sporazum, zbog nasilnog obračuna sa demonstrantima prošlog mjeseca.

Hamdok je naveo da su vlasti u Sudanu posvećene demokratiji i slobodi izražavanja.

]]>
25.11.2021T23:51:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342762/ponovo-protesti-u-sudanu-traze-ponistenje-sporazuma.html
Berbok će biti novi šef njemačke diplomatije https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342761/berbok-ce-biti-novi-sef-njemacke-diplomatije.html Kopredsjednica Zelenih Analena Berbok biće nova ministarka spoljnih poslova Nemačke i time i prva žena na toj funkciji u toj zemlji, saopštila je njena stranka u četvrta. Očekuje se da će Analena Berbok stupiti na dužnost početkom decembra u sklopu vladine koalicije formirane u srijedu zajedno sa socijaldemokratama i liberalima. Ona je najavila da će zauzeti odlučniji stav prema Kini i Rusiji, stavljajući poštovanje ljudskih prava i vladavine prava u centar njemačke diplomatije.

Iako Berbok, bivša gimnastičarka i osvajačica medalje, nije uspjela da zameni Angelu Merkel na mjestu kancelarke na izborima u septembru, ona je ipak dovela svoju stranku do rekordnih 15 odsto glasova.

Zeleni su, kako prenosi Slobodna Evropa, takođe najavili da će njihov drugi kopredsjednik, Robert Habek, biti na čelu ministarstva ekonomije i klime.

Prema sporazumu nove koalicije o formiranju vlade, Socijaldemoratska partija Nemačke (SPD) dobiće šest ministarstava, Zeleni pet, a Slobodna demokratska partija (FDP) četiri.

Dosadašnji vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc biće prvi kancelar Njemačke iz redova socijaldemorakta posle 16 godina.

]]>
25.11.2021T23:45:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342761/berbok-ce-biti-novi-sef-njemacke-diplomatije.html
Zabranjeno putovanje iz šest afričkih država https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342760/zabranjeno-putovanje-iz-sest-africkih-drzava.html Vlasti Velike Britanije saopštile su da će zabraniti putovanja iz šest južnih afričkih zemalja, nakon što je Južna Afrika otkrila novu varijantu bolesti korona virusa, sa velikim brojem mutacija. Kako prenosi Slobodna Evropa, i vakcine mogu biti manje efikasne protiv nove varijante virusa.  „Prva informacija koju imamo o ovoj varijanti je da je možda više prenosiva od Delta varijante i vakcine koje trenutno imamo mogu biti manje efikasne protiv nje“, rekao je ministar zdravlja Sajid Džavid. 

Ministar je rekao da nova varijanta, koju je Južna Afrika pripisala porastu slučajeva i koja je takođe otkrivena kod putnika iz te zemlje u Bocvani i Hong Kongu, do sada nije pronađena u Britaniji.

On je, međutim, rekao da su britanski naučnici duboko zabrinuti i da je kao mjera predostrožnosti donijeta odluka da se obustave svi letovi iz Južne Afrike, Namibije, Lesota, Esvatinija, Zimbabvea i Bocvane od petka.

Britanski putnici koji se vraćaju sa tih destinacija moraće da idu u karantin, prenosi Rojters.

„Ako neko stigne ranije, treba da se samoizoluje kod kuće i uradi PCR test drugog i osmog dana. I ako je neko stigao iz bilo koje od tih zemalja u poslednjih 10 dana, zamolili bismo ga da uradi PCR testove”, rekao je Džavad.

Britanija je među najteže pogođenima zemljama sa oko 144.000 smrtnih slučajeva od početka epidemije početkom prošle godine.

]]>
25.11.2021T23:36:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342760/zabranjeno-putovanje-iz-sest-africkih-drzava.html
U nesreći u rudniku stradale 52 osobe https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342756/u-nesreci-u-rudniku-stradale-52-osobe.html U nesreći u ruskom rudniku uglja u Kuzbasu stradale su 52 osobe, među kojima je šest spasilaca. To je kazao izvor iz službe za vanredne situacije za agenciju Tass.

Zamjenik javnog tužioca Dmitri Demešin rekao je da je nesreću u rudniku u regionu Kemerovo najvjerovatnije izazvala eksplozija metana, prenosi Tanjug.

]]>
25.11.2021T22:27:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342756/u-nesreci-u-rudniku-stradale-52-osobe.html
Interpol u klopci autokrata https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342679/interpol-u-klopci-autokrata.html Dok se članice Interpola spremaju da izaberu novog predsjednika međunarodne policijske organizacije postoji bojazan da bi globalna agencija mogla da završi pod uticajem autoritarnih režima koji često koriste njen sistem crvenih potjernica za progon disidenata i kritičara umjesto lova na kriminalce, pišu svjetski mediji. Generalna skupština Interpola sastaje se ove nedjelje da izabere novog predsjednika organizacije, za koga se zapadne vlade nadaju da će spriječiti autoritarne države da koriste globalnu agenciju za progon političkih neistomišljenika van svojih granica, ističe Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Ulog ovih izbora je, kako piše američki list, da li Interpol može da nastavi dugogodišnje napore u uklanjanju upozorenja o bjeguncima poznata kao crvene potjernice protiv disidenata koje zemlje poput Kine, Rusije i Turske, gdje se i održavaju izbori, smatraju legitimnim metama.

Posljednji predsjednik s punim mandatom bio je kineski bezbjednosni zvaničnik Meng Hongvei, koji je nestao 2018. kad je otišao u Kinu gdje je kasnije osuđen na 13 godina zatvora po optužbi za korupciju za koju njegova supruga kaže da su namjestili njegovi politički rivali u Pekingu. Kina sada pokušava da postavi njegovog podređenog Hu Binčena u izvršni komitet Interpola.

Taj odbor s 13 članova nadzire generalnog sekretara, Nemca Jirgena Štoka (Jürgen Stock), koji je pod pritiskom Zapada da blokira autokratske vlade, uključujući Kinu, da zloupotrebljavaju sistem crvenih potjernica. Dvanaest mjesta u komitetu, uključujući i predsjedničko, biće popunjeno ove nedjelje.

Ko god pobijedi na izborima u Interpolu, širi trend autokratskih vlada koje pokušavaju da iskoriste tu agenciju za sopstvene političke ciljeve vjerovatno će se nastaviti, rekli su zvaničnici i analitičari koji prate Interpol.

Tenzije između autoritarnih režima i liberalnih demokratija

Izbori za novog predsjednika Interpola ističu tenzije između autoritarnih režima i liberalnih demokratija oko upotrebe policijskih ovlašćenja, dok je visoki zvaničnik Ujedinjenih Arapskih Emirata na pragu da dođe na čelo međunarodne policijske organizacije uprkos oštrim kritikama grupa za ljudska prava, piše Vašington post (The Washington Post).

Interpol sam ne istražuje niti hapsi osumnjičene za kriminal, već dijeli informacije i pomaže policijskim agencijama skoro svake zemlje da pronađu i privedu osumnjičene, ukazuje list, dodajući da je u vrijeme porasta prekogranične saradnje kriminalaca, mogućnost Interpola da brzo identifikuje i osumnjičene važnija nego ikad, mada pojedine zemlje i aktivisti kažu da se sistem crvenih poternica zloupotrebljava za napadanje i uznemiravanje kritičara autoritarnih režima.

Čehinja Šarka Havrankovu, koja je sada potpredsjednica Interpola, Ahmed Naser al-Raisi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, vodeći su kandidati za predsjednika Interpola, koji bi trebalo da bude izabran u četvrtak, 25. novembra. U Turskoj se okupilo više od 140 zemalja članica Interpola i svaka zemlja ima jedan glas.

Insajderi u Interpolu smatraju da će al-Raisi verovatno pobijediti, pošto je mjesecima putovao svijetom i sastajao se s policijskim zvaničnicima, navodi Vašington post, dodajući da je njegova kandidatura izazvala kritike zbog odnosa UAE prema ljudskim pravima, ali i pozive da se preispita donacija od 50 miliona dolara koju je ta zemlja obećala Interpolovoj fondaciji prije nekoliko godina.

Godišnji operativni troškovi Interpola su prilično mali – oko 150 miliona dolara i ta se organizacija muči s finansijama zbog čega je, kako navodi list, poklon od 50 miliona dolara od UAE za neke mnogo alarmantniji.

Zabrinutost zbog kandidata UAE i Kine

Nastojanje kandidata UAE da dođe na čelo Interpola izazvalo je zabrinutost zbog uticaja autoritarnih zemalja unutar međunarodne policijske organizacije, ukazuje Njuzvik (Newsweek).

Al-Raisi je generalni inspektor ministarstva unutrašnjih poslova UAE, zadužen za pritvore i bezbjednosne operacije u toj zemlji, navodi američki časopis, dodajući da međunarodne organizacije Amnesti internešnal (Amnesty International) i Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) i optužuju UAE za brojna kršenja ljudskih prava, dok je u oktobru prošle godine 19 nevladinih organizacija poslalo pismo Interpolu protiveći se al-Raisiju, uz navode da bi njegovo predsjedavanje "naštetilo reputaciji Interpola i uveliko protivrječilo duhu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i misijom te organizacije".

UAE nisu jedina autoritarna zemlja za koju se disidenti plaše da bi mogla uticati na Interpol, ističe Njuzvik, dodajući da se Kina posebno navodi kao jedna od zemalja koja više pokušava da se uključe u Interpol, dok je takođe zabilježen sve veći pritisak Rusije koja je pokušala da ubaci svog zvaničnika na mjesto predsjednika poslije smjene prethodnog predsjednika, ali su grupe za ljudska prava zaustavile plan zbog straha od korupcije u Rusiji.

Grupe za ljudska prava i zapadni političari upozoravaju da bi Interpol mogao da završi pod uticajem autoritarnih vlada, dok su najveće kritike izazvali kandidat UAE za predsjednika organizacije i kandidat Kine za mjesto u Izvršnom komitetu, navodi Asošiejtid pres (Associated Press).

Interpol tvrdi da odbija da se koristi u političke svrhe, ali kritičari tvrde da bi, ako ovi kandidati pobjede, umjesto da se love krijumčari droge, trgovci ljudima, osumnjičeni za ratne zločine i ekstremisti, njihove zemlje mogle da iskoristi Interpolovu mrežu da hapse prognane disidente, pa čak i političke protivnike kod kuće.

Al-Raisi je, kako navodi AP, optužen za mučenje i protiv njega su podignute krivične prijave u pet zemalja, uključujući Francusku, gdje je sjedište Interpola.

S druge strane, izbor kandidata Kine, za koju se sumnja da je koristila globalnu policijsku agenciju za lov na disidente i za nestanak svojih građana, moglo bi donijeti opasnosti i njemu samom, ocjenjuje AP, ukazujući da je prethodni predsjednik Interpola poslije dvije godine mandata uhapšen u Kini.

U klopci autokrata

Interpol, koji je uspostavljen kao dobronamjerna globalna služba za razmjenu informacija i dojava, našao se u klopci autokrata koji međunarodnu mrežu koriste za lov na protivnike i kritičare umjesto za potjeru za kriminalcima, piše u komentaru urednik diplomatije u Tajmsu (The Times) Rodžer Bojs (Roger Boyes).

Crvena potjernica u praksi Interpol često pretvara u saučesnika represivnih režima, ocjenjuje Bojs, navodeći da ta potjernica, koja nije potkrijepljena istragom Interpola, niti dokaz krivice, može da preokrene svijet osumnjičenog, s mogućim pritvorom na aerodromima, zamrzavanjem imovine i ekstradicijom.

Interpol zabranjuje upotrebu crvene poternice iz političkih razloga, ali kada je riječ o kleptokratskim režimom, skoro svaki čin uzbunjivanja ili izazivanja moćnih pojedinaca predstavlja politički čin, ukazuje se u komentaru i navodi primjer biznismena Bil Brauder (Bill Brower) koji se u pokušaju da otkrije istinu o ubistvu svog prijatelja i kolege Sergeja Magnitskog, našao u zamci sistema crvene potjernice i najmanje osam puta označen na aerodromima.

Demokratske zemlje moraju da zaustave truljenje Interpola i formiraju osovinu za promjene u toj organizaciji, ističe urednik u Tajmsu uz ocjenu da će, ako Zapad bude oklijevao, propasti i druge nekada korisne međunarodne organizacije.

]]>
25.11.2021T13:24:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342679/interpol-u-klopci-autokrata.html
Pentagon otvara kancelariju za NLO https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342669/pentagon-otvara-kancelariju-za-nlo.html Američko Ministarstvo odbrane odlučilo je da otvori kancelariju za NLO incidente, nakon nepotpunih izvještaja Pentagona u kojima je Vlada priznala da ne može da objasni većinu neidentifikovanih vazdušnih susreta. Objavljeno je da se osniva Grupa za identifikovanje vazdušnih objekata (AOIMSG), koja će biti pod odsjekom Ministarstva odbrane za obavještajne podatke i bezbjednost, prenose agencije.

AOIMSG će raditi za Ministarstvo odbrane i Vladu kako bi "otkrila, identifikovala i objasnila objekte od interesa u američkom vazdušnom prostoru, i da procijeni da li postoje prijetnje za bezbjednost letjenja i nacionalnu sigurnost".

Bivši istražitelj NLO za britansko ministarstvo zdravlja, Nik Poup rekao je da pozdravlja potez, koji bi trebalo da znači bolju koordinaciju između više strana.

"To dodatno destigmatizuje ovo pitanje priznavanjem implikacija na nacionalnu bezbjednost“, rekao je Poup.

]]>
25.11.2021T10:54:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342669/pentagon-otvara-kancelariju-za-nlo.html
Eksplozija blizu škole u Mogadišu, najmanje pet mrtvih https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342655/eksplozija-blizu-skole-u-mogadisu-najmanje-pet-mrtvih.html Najmanje pet ljudi je poginulo a najmanje 15 je povrijeđeno u velikoj eksploziji koja se dogodila jutros u glavnom gradu Somalije Mogadišu za vrijeme jutarnjeg špica, javili su očevici. Esktremistička grupa Al Šabab preuzela je odgovornost za eksploziju.

Zvaničnik službe Hitne pomoći potvrdio je da je pet ljudi stradalo a služba je saopštila da je najmanje 15 povrijeđenih hitno odvezeno u bolnicu.

Eksplozija se dogodila u centru Mogadiša i bila je toliko jaka da su se srušili zidovi obližnje škole i uništeni su brojni automobili.

Al Šabab grupa je, u saopštenju koje prenio njen radio Andalus, navela da su meta napada bili zapadni zvaničnici koje je pratio konvoj mirovnih snaga Afričke unije.

Jedan očevidac, međutim, za agenciju AP je rekao da je privatna bezbjednosna kompanija obezbjeđivala zvaničnike i da je vidio da je četvoro pripadnika bezbjednosnog osoblja ranjeno.

Grupa Al Šabab, koja je povezana sa Al Kaidom, preuzela je odgovornost za više napada u glavnom gradu Somalije Mogadišu.

]]>
25.11.2021T08:16:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342655/eksplozija-blizu-skole-u-mogadisu-najmanje-pet-mrtvih.html
Gadafijevom sinu odbijena kandidatura za predsjednika https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342644/gadafijevom-sinu-odbijena-kandidatura-za-predsjednika.html Vrhovna izborna komisija Libije saopštila je danas da je odbila kandidaturu sinu svrgnutog lidera Moamera Gadafija, za predsjedničke izbore koji treba da se održe u decembru. Prema listi odbijenih kandidata koju je objavila komisija, Seif al-Islam Gadafi je diskvalifikovan jer je ranije pravosnažno osuđen. Na odluku komisije mlađi Gadafi može da uloži žalbu.

Seifa el Islama je sud u Tripoliju 2015. godine osudio na smrt zbog upotrebe nasilja protiv demonstranata koji su tražili da njegov otac podnese ostavku, ali su rivalske vlasti Libije dovele u pitanje tu odluku.

Za njim je Međunarodni krivični sud raspisao potjernicu zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti u vezi sa pobunom protiv njegovog oca 2011. godine.

Predsjednički izbori u Libiji trebalo bi da budu održani 24. decembra, posle višegodišnjih pokušaja pod vođstvom Ujedinjenih nacija da se uvede demokratija i okonča rat.

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja poslije pada s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine i haosa obilježenog postojanjem dve rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Gadafijev sin je bio uhapšen krajem 2011. godine, kada je njegov otac svrgnut nakon više od 40 godina na vlasti tokom narodne pobude.

Moamer Gadafi je ubijen u borbama koje su uslijedile i koje su se pretvorile u građanski rat.

Seif al-Islam je u junu 2017. pušten iz pritvora, a prvi put se pojavio u javnosti 14. novembra kada je predao dokumenta za kadidaturu za predsjednika.

]]>
24.11.2021T23:27:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342644/gadafijevom-sinu-odbijena-kandidatura-za-predsjednika.html
U Nigeriji tokom 2021. godine oteto 1.440 učenika https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342538/u-nigeriji-tokom-2021-godine-oteto-1440-ucenika.html Ukupno 1.440 učenika oteto je u Nigeriji od početka 2021. godine, dok je u istom periodu izvršeno 25 napada na škole, saopštio je u utorak UNICEF. "Nigerijska djeca i dalje trpe posljedice krize. Dugotrajni sukob bjesni na sjeveroistoku Nigerije već 12 godina. Hiljade djece u regionu je ubijeno, osakaćeno, oteto, raseljeno i doživjelo višestruka kršenja ljudskih prava", navodi se u saopštenju agencije Ujedinjenih nacija (UN).

Napominjući da je jedan od četiri potvrđena slučaja teškog kršenja zakona u svijetu počinjeno u zapadnoj i centralnoj Africi od 2005, UNICEF je naveo da je prošle godine više od 6.400 djece bilo žrtva jednog ili više teških prekršaja.

"Nigerijska djeca, bilo da su direktne mete nasilja ili kolateralne žrtve sukoba, u stalnoj su nesigurnosti koju vidimo širom zemlje. To je neprihvatljivo. Ovaj važan izvještaj pokazuje razmjere teških kršenja prava djece u Nigeriji i širom regije zapadne i centralne Afrike - kršenja koja moraju okončati sve strane u sukobu", rekla je šefica kancelarije UNICEF-a u Maiduguriju u Nigeriji.

]]>
24.11.2021T22:47:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342538/u-nigeriji-tokom-2021-godine-oteto-1440-ucenika.html
Turska policija razbila protest i privela preko 30 demonstranata https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342638/turska-policija-razbila-protest-i-privela-preko-30-demonstranata.html Turska policija rasturila je večeras protest protiv vladine politike i rastućih troškova života u Istanbulu i privela više od 30 demonstranata. Demonstranti, uglavnom pripadnici ljevičarskih grupa, počeli su da se okupljaju u istanbulskoj četvrti Kadikoj, koja se nalazi u azijskom dijelu grada, kada je intervenisala policija.

Demonstranti su tražili da vlada predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana podnese ostavku.

Više od 30 ljudi je privedeno, naveli su reporteri Asošiejted presa sa lica mjesta.

Protest dolazi usred rastuće inflacije koja je ozbiljno narušila kupovnu moć Turaka, visoke nezaposlenosti i rekordnog pada lire koji je uslijedio nakon niza smanjenja kamatnih stopa.

Od početka godine turska valuta je izgubila 70 odsto svoje vrijednosti.

Prošle nedjelje je Centralna banka smanjila kamatnu stopu, kao mjeru stabilizacije valute i inflacije, sa 16 na 15 odsto.

Protesti su održani i u Ankari i drugim turskim gradovima, objavio je list Birgun.

]]>
24.11.2021T22:36:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342638/turska-policija-razbila-protest-i-privela-preko-30-demonstranata.html
Putin primio eksperimentalnu nazalnu vakcinu protiv Kovida-19 https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342617/putin-primio-eksperimentalnu-nazalnu-vakcinu-protiv-kovida-19.html Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je primio eksperimentalnu nazalnu vakcinu protiv korona virusa, tri dana nakon što je primio dopunsku dozu, dok se Rusija bori sa najgorim talasom infekcija i smrti od početka pandemije. Rekao je da nije osjećao nikakve neprijatne efekte poslije uzivanja nazalne vakcine.

Putin je na proljeće vakcinisan Sputnjikom V, a u nedjelju je primio dopunsku Sputnjik Lajt, koja se daje u jednoj dozi, i rekao da želi da učestvuje u testiranju nazalne verzije Sputnjika V.

Denis Logunov, zamjenik direktora ruskog centra za epidemioligiju i mikrobiologiju "Gamaleja" koji je razvio Sputnjik V, rekao je Putinu da nazalna vakcina tek treba da prođe kliničke studije i da se trenutno testira na zaposlenima u centru.

U skladu sa utvrđenim naučnim protokolima, vakcina će morati da prođe nekoliko faza ispitivanja kako bi se utvrdilo da je bezbjedna i efikasna za upotrebu.

Ministarstvo zdravlja Rusije je prošlog mjeseca dalo zeleno svjetlo za testiranja vakcine na 500 volontera.

Putin je danas, na sjednici vlade, rekao da su mu nakon šest mjeseci poslije prve vakcine opala antitijela i da su mu stručnjaci preporučili revakcinaciju što je i učinio.

Posljednjih nedjelja Rusiju je zahvatio najveći porast broja infekcija i smrtnih slučajeva, čemu doprinosi i niska stopa vakcinacije.

Manje od 40 odsto od skoro 146 miliona ljudi u Rusiji je potpuno vakcinisano.

Ruska operativna grupa za korona virus prijavila je danas 33.558 novih infekcija i 1.240 smrtnih slučajeva.

]]>
24.11.2021T21:34:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342617/putin-primio-eksperimentalnu-nazalnu-vakcinu-protiv-kovida-19.html
Andersonova dala ostavku nekoliko sati nakon što je izabrana https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342627/andersonova-dala-ostavku-nekoliko-sati-nakon-sto-je-izabrana.html Nekoliko sati nakon što je danas izabrana za premijerku Švedske, Magdalena Anderson podnijela je ostavku, jer parlament nije podržao vladin predlog budžeta, a koalicioni partner Zeleni napustio je manjinsku vladu. "Riječ je o poštovanju, ali takođe ne želim da vodim vladu čiji legitimitet može da se dovede u pitanje", rekla je Anderson na konferenciji za novinare.

Ona je obavijestila predsjednika parlamenta Anderasa Norlena da je i dalje zainteresovana da vodi jednopartijsku socijaldemokratsku vladu.

Ona je rekla da "koaliciona vlada treba da podnese ostavku ako neka stranka izađe iz vlade. I pored toga što je parlamentarna situacija nepromijenjena, potrebno je ponovo glasati".

Predsjednik švedskog parlamenta Andreas Norlen rekao je da je primio ostavku Andersonove i da će poslije razgovora sa liderima stranaka sjutra saopštiti dalje poteze, javila je švedska novinska agencija TT.

Vladin predlog budžeta odbijen je u korist predloga opozicije među kojima je i desničarska stranka Demokrati.

Zeleni su saopštili da su spremni da ponovo podrže Andersonovu u novom glasanju za izbor premijera.

Usvojeni budžet je zasnovan na predlogu vlade, ali od 74 milijarde kruna (8,2 milijarde dolara) koje je vlada željela da potroši na reforme, nešto više od 20 milijardi biće preraspoređeno sljedeće godine, javila je švedska televizija SVT.

Budžet ima za cilj smanjenje poreza, povećanje plata policijskim službenicima i veća izdvajanja za različite sektore švedskog pravosudnog sistema.

]]>
24.11.2021T19:19:00 +0100 Svijet https://www.rtcg.me/vijesti/svijet/342627/andersonova-dala-ostavku-nekoliko-sati-nakon-sto-je-izabrana.html