Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Izvor: Dnevne novine ]

24. 09. 2019. 06:34   >>  06:33 1

MOŽE BITI OPASNO

Turisti da ne planinare bez vodiča

Svake godine na crnogorskim planinama izgubi se veliki broj turista, koji u svojoj režiji odlaze na planine, a često planine i odnesu nečiji život, pišu Dnevne novine.

 

Prema riječima iskusnih planinara, bez obzira na opasnost planina, moraju se poštovati teritorije, kao i zakon zemlje u kojoj se dolazi.

Ipak, u našoj zemlji još nije urađen sistem da se moraju koristiti usluge licenciranih vodiča, onih područja prema kojima se kreće, bilo da turisti se kreću organizovanim grupama ili dolaze sami.

Tokom prošle godine, samo u zoni Nacionalnog parka Biogradska gora, bile su četiri akcije spašavanja, dok su u ovoj godini, do sada, bile dvije akcije spašavanja stranih turista.

Direktor Nacionalnog parka Biogradska gora Marko Vlahović navodi da su ove godine spašavani strani turisti, koji nijesu koristili usluge licenciranih vodiča, već su na svoju ruku odlazili van obilježenih staza. Takođe, ima slučajeva da se i turisti umore, pa im je muka da se vraćaju i onda traže pomoć.

Nijedna usluga spašavanja nije naplaćena, što je u drugim zemljama zakonski propisano, pa tako naši spasioci ovaj dio posla odrađuju besplatno.

“Služba spasa, odnosno zaštitari Nacionalnog parka Biogradska gora, broji 10 zaposlenih koji su svakodnevno na terenu, obilaze i čuvaju zonu parka od nezakonitih radnji, a u slučaju gubljenja turista oni se odmah uključuju u potragu i spašavanje. Kad se turista-planinar izgubi informacije dobijamo od Direktorata za vanredne situacije, jer su oni prvi obaviješteni. Ukoliko se locira izgubljeno lice putem telefona, lako ga je naći, ali ako koriste kartice iz država iz kojih dolaze onda ga je veoma teško locirati”, kazao je Vlahović.

Ističe da dobru saradnju imaju sa Službom zaštite i spašavanja Kolašin, te da su zajedničkim djelovanjem sve akcije bile uspješne i za relativno kratak period su pronalazili izgubljene turiste.

Nedavno se na Bjelasici izgubio izraelski turista Zilka Nisima (80), koji je pronađen u širem pojasu oko Biogradskog jezera, ali je potraga trajala više sati.

“Akcija spašavanja je bila mnogo duža, jer je turista iz Izraela imao karticu iz svoje zemlje, pa ga nije bilo moguće locirati. Došao je sa organizovanom grupom, a njegov nestanak je prijavljen u 15 sati. Potraga je trajala do ponoći, pa je ujutru nastavljena i nađen je oko 10 sati u koritu rijeke Jezerštice, koja je vrlo opasna. Mi smo do 19 sati imali kontakt sa njim, ali on nije umio da objasni gdje se nalazi. Turista, koji ima više od 80 godina, spustio se lutajući na pomenutom mjestu, gdje se ni momak ne može spustiti, a njegov vodič nije obratio pažnju kad je on skrenuo sa staze”, objasnio je Vlahović.

U regionu su ranije regulisana ova pravila, pa u slučaju da se turista izgubi i potraži pomoć spasioca, dužan je da plati njihovo angažovanje. Takođe, grupa koja dolazi u neku zemlju mora da iznajmi vodiča iz te zemlje, dok kod nas turisti i dalje planinare u svojoj režiji.

Vlahović apeluje da se koriste licencirani vodiči iz Crne Gore koji poznaju teren, da se kreću markiranim stazama, jer je tada nemoguće da se turista izgubi.

Komandir kolašinske Službe zaštite i spašavanja Željko Darmanović navodi da i Turistička organizacija mora da doprinese i spriječi turiste da sami bez vodiča odlaze u obilazak planina, kao što je to slučaj u drugim zemljama.

Takođe, na mapama je neophodno označiti da je zabranjeno kretanje nepristupačnim putevima, koji nijesu za saobraćaj malih vozila.

“Mnogi putevi, uglavnom šumski, nepristupačni su i za džipove, a kamoli za mala vozila. Tu smo da na svaki poziv krenemo u potragu za izgubljenim turistima, ali je neophodno da se dodatno smanje ovakvi slučajevi, koji su česti na planinama Crne Gore, jer su nekad ishodi tragični za turiste”, kazao je Darmanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније